CiddiGazete- Ankara'daki "Genelkurmay Kavşağı"nda bugün dikkat çeken bir değişim yaşandı.

Hakkındaki ağır eleştiriler ve iddialar nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından istifa ettirilen Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin eski başkanı Melih Gökçek'in, Başkentliler'e layık gördüğü "kol saati" heykelinin yerine muhteşem bir anıt dikildi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 101. yılı münasebetiyle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın daha önce kaldırdığı "kol saati" heykelinin yerinde, artık Atatürk ve yol arkadaşlarının anıtı sergilenecek.

Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarının hemen önündeki "Genelkurmay Kavşağı" diye isimlendirilen yolun adında da değişim yaşandı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ten, Türk ordusunun kurucusu Mete Han'a uzanan zincirin tamamlanması için, kavşağa "Mete Han Kavşağı" ismi konuldu.

MÜJDELİ HABERİ SERVET AVCI VERDİ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın Başdanışmanı Servet Avcı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Mete Han Kavşağı" ismini müjdeledi.

Aynı zamanda Alparslan Türkeş döneminde Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı da yapmış olan Servet Avcı'nın Twitter paylaşımı şöyle:

- Genelkurmay ve kuvvet komutanlıklarımızın bulunduğu kavşağa kol saati değil, bu anıt ve Türk ordusunun kurucusu Mete Han’ın ismi yakışırdı.

- Atatürk’ü bağrına basan Ankara’nın kahramanlarıyla, 16 Türk devletini sembolize eden anıt ve Mete Han Kavşağı başkentimize hayırlı olsun.

TÜRK ORDUSU METE HAN DÖNEMİNDE KURULDU

Türkiye'de "Türk Kara Ordusu"nun kuruluş tarihi, Yeniçeri Ocağının kurulduğu 1363 yılı olarak kabul edilmekteydi. Hüseyin Nihal Atsız, 1963 ve 1973'te Kara ordusunun kuruluş tarihinin Mete Han'ın tahta geçtiği MÖ 209 olması gerektiğini yazmıştır.

Atsız, MÖ 200 yıllarından beri tarihi belgelerde bahsi geçen bir milletin, 16 yüzyıl süresince ordusu olmadan yaşadığını söylemenin, Doğu Roma İmparatorluğu'na karşı galibiyet kazanılan Malazgirt Savaşı gibi ve benzeri büyük savaşları düzenli Türk ordularının değil, gayri muntazam çetelerin yapmış olacağını kabul etmenin hatalı olduğunu yazdı.

Nihal Atsız ayrıca, MÖ 209 yılında Mete tarafından orduların 10, 100, 1000 kişilik birimlere ayrıldığını ve bu birliklerin komutanlarının buyruklarını kayıtsız şartsız uygulandığını yazdı.

Atsız'ın görüşlerini benimseyen Yılmaz Öztuna da 1968'de dönemin Genelkurmay Başkanı Cemal Tural'a Türk Kara Kuvvetleri'nin kuruluş tarihinin MÖ 209 olması teklifini yaptı.

Sonraları, K.K.K kuruluş tarihini MÖ 209 olarak değiştirdi.