Brent türü ham petrolün fiyatı, ABD'nin ticari ham petrol stoklarının beklentinin üzerinde düşüş göstermesiyle çarşamba günü yüzde 3'ün üzerinde yükseldi.

Uluslararası piyasada en yaygın kullanılan Londra Brent türü ham petrolün varil fiyatı salı gününü 72,63 dolardan tamamlamasının ardından çarşamba günü yüzde 3,3 artışla 75 dolara kadar tırmandı.

Böylece Londra Brent türü ham petrolün varil fiyatı 31 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

ABD'nin Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolün varil fiyatı da salı gününü 67,35 dolardan kapamasının ardından, çarşamba günü 68,14 dolara kadar yükseldi ve yüzde 1,2 artış kaydetti.

Böylece, WTI tipi ham petrol de geçen salıdan bugüne kadar en yüksek seviyesini görmüş oldu.

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) bugün açıkladığı veriler, ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta 5,8 milyon varil (yüzde 1,4) azalışla 408,4 milyon varile gerilediğini gösterdi.

Piyasa beklentisi stokların 1,5 milyon varil azalacağı yönündeydi.

BRENT PETROL NEDİR?

Petrol Piyasasında geçerli olan ve rafineriler tarafından kullanılan petrol türleri üçe ayrılmıştır. Bunlar Brent, WTI ve Umman petrolüdür. Dünya üzerindeki petrol anlaşmalarının üçte ikisi Brent petrol üzerinde gerçekleşmektedir. Dolayısıyla Brent petrol için en yaygın petrol türü diyebiliriz.

Brent ham petrol, İskoçya’nın Shetland Havzası adıyla tanınan Kuzey Denizi’nde Brent Petrol Sahası’nda denizden çıkarılmaktadır. Royal Dutch Shell şirketi tarafından işletilen bu petrol sahası, günümüzde kullanım ömrünün sonuna yaklaşmaktadır. Bölgede yaşayan bir kuş türü olan İngilizce’de Brent Goose (Yosun Kazı) olarak adlandırılan kuşun adı tüm bu petrol arama sahası için kullanılan ortak isimdir. Ayrıca “Brent” adının petrol arama sahaları olan Broom (Oseberg), Rannoch, Etive, Ness ve Tarbert isimlerinin baş harflerinin kısaltması olduğuna dair de kaynaklar bulunmaktadır.

Ham petrolü işleyen rafineriler için düşük sülfürlü, yani tatlı dediğimiz petrolden benzin veya dizel yakıtı üretmek daha kolaydır. Bu bölgeden çıkarılan petrol tatlı ve hafiftir. Bu yüzden rafine edilmesi kolay; dolayısıyla benzin ve dizel yakıt üretimi için uygundur. Ayrıca denizden çıkarıldığı için nakliyesi doğrudan deniz üzerinden uzak bölgelere gönderimini kolaylaştırır.

Petrolün fiyatı için nereden geldiği ve hangi bölgeden çıkarıldığı önem arz eder. Üretimi daha ucuz ve hızlı olduğundan daha çok talep görür. Denizden çıkarılan petrol ile karadan çıkarılan petrol fiyatı arasında da fark vardır.