CiddiGazete- Afganistan'ın başkenti Kabil'in Taliban örgütü tarafından ele geçirilmesinin ardından 15 Ağustos'ta ülkeyi terk eden Cumhurbaşkanı Ashraf Ghani, ailesiyle birlikte Birleşik Arap Emirlikleri'ne sığındı.

GHANİ'DEN İLK AÇIKLAMA

Ashraf Ghani, Birleşik Arap Emirlikleri'nden yayımladığı videoda, Afganistan'dan kaçış sürecini anlattı ve "Geri döneceğim" dedi.

"TERLİĞİMİ ÇIKARTIP, AYAKKABILARIMI GİYMEYE FIRSAT BULAMADIM"

Yüklü miktarda parayla ülkeyi terk ettiği iddialarını yalanlayan Ghani, "Her kim size benim hakkımda 'Sizi sattı, kendi canı ve malı için devleti bırakarak kaçtı' derse inanmayın. Çünkü beni öyle bir durumda bıraktılar ki; terliğimi çıkartıp ayakkabımı giymeye bile fırsat bulamadan kitap, bilgisayar ve diğer manevi varlıklarımı geride bırakmak zorunda kaldım. Bu benim ve devlet için mahrem olan şeyler maalesef diğer grubun eline geçmiştir" ifadelerini kullandı.

Ghani'nin açıklamalarından satır başları şöyle:

- Memleketten ayrılma durumum, uluslararası güçlerle olmamıştır. Bu olay aniden, kendi güvenlik güçlerimizin baskısıyla gerçekleşmiştir.

- Ben sadece bir tek elbise ve terliğimle vatanımı terk etmek zorunda kaldım.

- Hakkımda söylenen 'parayı yurtdışına kaçırdı' iddiası tamamen yalan ve asılsızdır.

"KARZAİ VE ABDULLAH UMARIM BAŞARILI OLACAKLARDIR"

- Devam etmekte olan barış ve ortak hükümet çalışmalarına seçilen Karzai ve Abdullah'ı uygun buluyorum; umarım başarılı olacaklardır.

"DÖNMEK İÇİN İSTİŞARE HALİNDEYİM"

- Size vereceğim en önemli mesaj; ben kasıtlı olarak vatanımı terk etmedim ve kaçmadım. Şu an BAE'deyim ve daha fazla kanın dökülmesine engel oldum.

- Afganistan'a dönmek için istişare halindeyim.