Altının ons fiyatı son 5 yılın en kötü ilk yarısını geride bıraktı. ABD Başkanı Donald Trump’ın başlattığı ticaret savaşı, Amerikan Merkez Bankasının (Fed), Japonya ve Avrupa merkez bankalarından önce tahvil alımlarını öne çekmesi gibi nedenler yatırımcıyı dolar mı altın mı sorusu ile karşı karşıya bırakıyor.

Businessht’nin haberine göre bazı stratejistler, yatırımcıların altın yerine dolarda uzun pozisyon açarlarsa ticaret savaşından kazançlı çıkacaklarını savunuyor.

Saxo Bank Emtia Stratejileri Direktörü Ole Hansen, doların güvenli liman arayışında olan yatırımcılar için ana destinasyon haline geldiği görüşünde. Hansen, "Jeopolitik risk yükselişte, tahvil ve hisseler düştü ve altın düşmeye devam ediyor" dedi.

İthalata getirilecek olan tarifelerin Fed’in faiz artırdığı bir ortamda cari açığı daraltarak nadir görülen bir fırsat yaratabileceği de belirtiliyor.

Nordea Bank Stratejisti Andreas Steno Larsen’a göre dolar hem güvenli liman hem de carry trade imkanı sağlıyor.

Rabobank Kur Stratejisi Direktörü Jane Foley, doların bu yılki yükselişinin en önemli tetikleyicilerinden birinin azalan risk iştahı olduğuna dikkat çekti.

Foley, yakın zamanda yayımladığı notta, yüksek likiditesinin doların her zaman bir güvenli liman olacağı anlamına geldiğine işaret etti.

Bloomberg’e konuşan Bank Julius Baer & Co. Ltd. Emtia Stratejisti Carsten Menke de "Doların yükseldiği bir ortamda altından para kazanmak çok zor" değerlendirmesini yaptı.