Türkşeker eski genel müdürü ve yönetim kurulu başkanı, Türkşeker İşveren Sendikası Genel Başkanı Seyit Yücel, 14 şeker fabrikasının satışa çıkartılmasını eleştirdi. Daha önce de şeker fabrikaları için satış kararı verildiğini ancak Danıştay tarafından bunun iptal edildiğini belirten Seyit Yücel, "Şartnameyi henüz görmedik. Gelen bilgilere göre daha önce Danıştay tarafından verilen satışı durdurma kararlarındaki gerekçeler ortadan kaldırılmış. Tabii çiftçimiz ve şeker çalışanları için ne gibi faydalar gözetildiğini şartname açıklandığında öğreneceğiz. Fakat fabrikaları alacak olanların en az beş yıl işletme mecburiyeti konulduğu bilgisi var. Sadece bu bile tek başına yeni bir iptal kararının konusu olmalıdır" dedi.

LOBİLERİN GÖZÜ ARAZİLERDE
Özellikle "nişasta bazlı şeker" lobilerinin satış işlemleri gerçekleştirilirse harekete geçeceğini belirten Yücel, "Üst düzey faaliyetleri neticesinde beş yıllık süre bile beklenmeden fabrikaların çalıştırılmaz hale geleceği, arsa, arazi ve diğer kıymetlerin elden çıkarılmasının fabrikaları işletmekten daha karlı gösterileceği endişe kaynağımızdır. Neticede Türk toprağında üretilen ve stratejik öneme haiz olan pancar ekimi yapılamayacak, çiftçimiz önemli bir gelir kaynağından mahrum kalacak ve yabancı menşeli NBŞ piyasada egemen hale gelerek şekerde dışa bağımlılık oluşacak ve insanımızın sağlığını bozacaktır" diye konuştu.

SATIŞ KARARI DURDURULMALI
Aynı zamanda İYİ Parti kurucuları arasında yer alan Seyit Yücel, hükümetin aldığı kararı şu sözlerle eleştirdi: "Bu itibarla satış işleminin derhal durdurulması, satılacaksa mutlaka yerli ve milli sermaye sahiplerine satılması ve işletme süresinin 5 yıl gibi bir süre ile değil, en az 20-30 yıla yükseltilmesi mutlak bir gerekliliktir. Şartname görüldükten sonra yapacağım diğer itirazlar saklı kalmak şartıyla şimdilik son söz: Pancar Anadolu toprağını, Anadolu toprağı pancarı, Türk çiftçisi ise her ikisini aşkla sever. Bu sevgiyi öldürmek kimsenin hakkı da haddi de değildir.


CG haber