CiddiGazete- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "faiz sebep enflasyon netice" ifadeleriyle savunduğu yeni ekonomi modeli Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın son üç ayda verdiği toplam 400 baz puan faiz indirimi kararının ardından Türk Lirasındaki değer kaybı tarihi seviyeye ulaştı.

TİCARİ KREDİ FAİZLERİ ARTTI

Piyasa faizleri zararı Hazine tarafından üstlenilen kamu bankaları haricinde benzer şekilde yukarı yönlü bir seyir izliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yatırım için düşük faiz istemesine rağmen ticari kredi faizlerinde özellikle son haftada belirgin artışlar oldu.

Bankaların TL mevduat için uyguladıkları faiz oranı 24 Aralık haftasında bir önceki haftaya göre 177 baz puan artışla yüzde 17,09 olurken, dolar mevduat faizi 7 baz puan artışla yüzde 0,65 ve Euro mevduat faizi 3 baz puan artışla yüzde 0,24 seviyesine geldi.

İHTİYAÇ KREDİLERİNDE DE DURUM DEĞİŞMEDİ

TL bazlı ticari kredilerin faiz oranı ise aynı haftada bir önceki haftaya göre 265 baz puan artışla yüzde 23,56 oldu. TL bazlı konut kredi faizleri 32 baz puan artışla yüzde 17,59; taşıt kredi faizleri 272 baz puan artışla yüzde 26,36 ve ihtiyaç kredi faizleri 303 baz puan artışla yüzde 28,21 olarak gerçekleşti.

Dolar bazlı ticari kredilerin faiz oranı aynı haftada 149 baz puan artışla yüzde 5,75 olurken, Euro bazlı ticari kredilerin faiz oranı 18 baz puan azalışla yüzde 3,51 oldu.

TL FAİZLERİNDE HAREKETLİLİK YUKARI YÖNDE

2018 Ağustos ayı sonrasında hızla tırmanışa geçen kredi ve mevduat faizleri 2019 Temmuz ayından itibaren TCMB'nin faiz indirimleriyle beraber düşüş trendine girmiştir.

Covid-19 tedbirleri kapsamında başlatılan genişleyici politikalar yeni normale dönüşle beraber kademeli olarak sıkılaştırılmaya başlanmış ve TL faizlerde yukarı yönlü bir hareket olmuştur. TCMB, kurdan gelen baskıları hafifletmek ve ekonomi üzerinde döviz kurunun yarattığı daraltıcı etkiyi azaltmak amacı ile gösterge faizini artırmaktadır.

DEĞER KAYBI YÜZDE 44

2021 yılının son haftasını 13 seviyelerinde tamamlayan dolar kuruyla birlikte, TL'nin kaybı yüzde 44 seviyesine ulaştı. Böylece yıl içinde yüzde 60'a yaklaşan değer kaybı bir miktar telafi edilmiş olsa da TL yılı büyük kayıplarla kapatmış oldu.