CiddiGazete- Turizm Gastronomi Yeme İçme Eğlence İşletmeleri Derneği, coronavirüs tedbirleri kapsamında işletmelerinin aylardır kapalı olmasına, 21 ilde eş zamanlı düzenlenen basın açıklamasıyla tepki gösterdi.

Adana’daki basın açıklamasını Turizm Gastronomi Yeme İçme Eğlence İşletmeleri Derneği Adana İl Başkanı Feridun Özkan yaptı.

NEDEN KAPALI, NEDEN AŞI YOK?

Gazete Duvar’ın aktardığına Özkan, “Sektörümüzün ana bulaş kaynağı olduğuna dair hiçbir bilimsel veri yokken sadece biz kapalıyız. Ülkedeki işletmelerin yüzde 90’ı açık. Fabrikalar, AVM’ler, pazarlar, marketler, toplu ulaşım, havayolları ve kapalı ortamdaki ofisler faaliyetlerine devam ederken bizim sektörümüzdeki kimi işletmeler 15 aydır, kimileriyse dokuz aydır kapalı.

Üstelik turizmin ayrılmaz parçası olan sektörümüzde çalışan personel aşı önceliği dahi alamıyor. Neden” diye konuştu.

‘DUYUN SESİMİZİ VE BİZE DESTEK VERİN’

Türkiye’de 70 bin işletmenin iflas ettiğini, yüzlerce işletmeci, çalışan ve müzisyenin de intihar ettiğini belirten Özkan şunları söyledi:

“102 müzisyenimiz virüs nedeni ile ölmedi, açlıktan intihar etti. Varımızı, yoğumuzu kaybettik. İflasın eşiğindeyiz. Borç batağındayız. Bu soruna bir an önce çözüm bulunmazsa birçok işletme yasaklardan sonra faaliyetine devam edemez hale gelecek. Yalnız bırakıldık ve hiçbir şekilde destek görmüyoruz. Ölüme terk ediliyoruz. Sektörde en çok istihdamı sağlayan, kanunlara harfiyen uyan, kayıt dışı faaliyetlere asla tenezzül etmeyen, vergisini, işçinin sosyal güvencesini günü gününe yatıran bizim gibi orta ve büyük ölçekli işletmeler hiçbir destek paketinden faydalanamıyor.

Yeter artık! Duyun sesimizi ve bize destek verin. İş yerlerimizi açın, personelimizi aşılayın, yapılandırmaları erteleyin. Biz vergimizi neyle ve nasıl ödeyelim? Kasa kapalı, mekan kapalı. Devlet bu yıl alacaklarından vazgeçmeli. Biz virüsten değil, açlıktan ölüyoruz. Bu virüsün sebebi biz değiliz, bulaştıran hiç değiliz.”