CiddiGazete- Muğla’nın Marmaris ilçesi Okluk Koyu'nda bulunan, “yazlık saray” olarak bilinen Cumhurbaşkanlığı Devlet Konuk Evi için 50 milyon TL’lik yeni bir harcama kapısı açıldı. Konukevine giden, binlerce ağaç kesilerek yapılan yolda heyelan nedeniyle ortaya çıkan sorunu gidermek ve yeni sorunlar yaşanmasını önlemek amacıyla inşaata başlandı.

40-50 BİN AĞAÇ KESİLMİŞTİ

Birgün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre, konukevinde inşaat çalışmaları sürerken, 2018’de yapımına başlanan ve 40-50 bin arasında sığla ve çam ağacının kesildiği iddia edilen Okluk yolunda, aradan geçen 5 yılda heyelan kaynaklı bozulmaların meydana geldi.

Bunun üzerine 2 Haziran tarihinde Muğla-Marmaris yol ayrımı ile Okluk Koyu il yolunda, inşaat öncesi zemin sondajı ve geoteknik proje hazırlamak için ihale gerçekleştirildi.

PAZARLIK USULÜYLE İHALE

Pazarlık yöntemiyle yapılan ihale, 708 bin 970 TL’ye Akademi Etüt Proje Mühendislik Müşavirlik Limited Şirketi’ne verildi. 17 Haziran’da şirketle Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü arasında sözleşme imzalandı.

9 Haziran tarihinde de heyelan ıslahı ve heyelan önleme amaçlı yapım işi için yine pazarlık yöntemiyle ihale yapıldı. Acil ve öngörülemeyen durumlar ile özellikli işler için kullanılabilen ‘pazarlık’ yöntemiyle yapılan ihaleye 6 şirket katıldı. İhale, 54 milyon 996 bin TL’lik yapım işi için 48 milyon 204 bin TL’lik en düşük teklifi veren TEYDA İnşaat Taahhüt Elektromekanik Sanayi Ticaret Anonim Şirketi’nde kaldı.

BELGELER AÇIKLANMADI

Şirket bu ay içinde başladığı inşaatı 2023 yılı Şubat ayına kadar tamamlayacak. Zemin sondajı ve geoteknik proje hazırlama işinin de heyelan ıslahı ve önleme işinin de dokümanları Kamu İhale Kurumu tarafından açıklanmadı.

Okluk yolunu 2019 yılında Sarıosmanoğlu İnşaat isimli şirket yaklaşık 50 milyon TL’ye yapmıştı.

YDA-TEYDA ORTAKLIĞI

İktidara yakın şirketlerden YDA ile iki iş ortaklığı bulunan TEYDA isimli şirketin yönetim kurulu başkanlığını Tarık Demirelli yapıyor. Nikâh şahitleri arasında YDA’nın sahibi olan Arslan ailesinin mensupları bulunan Tarık Demirelli’nin şirketi bugüne kadar kamudan en az 17 ihale aldı. Şirket bugüne kadar tamamına yakını yol inşaatı olan 1,6 milyar TL’lik yapım işini üstlendi.

"YAZLIK SARAY"

Muğla’nın Marmaris ilçesi Okluk Koyu’ndaki 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın yaz tatillerini geçirdiği konut yıkılarak yerine inşa edilen “yazlık saray” 92 dönümlük arazi üzerine kuruldu.

Farklı büyüklükte 5 yapının yer aldığı Cumhurbaşkanlığı Devlet Konuk Evi’nin hemen yakınında ise üç bloktan oluşan personel lojmanları inşa edilirken, 10 bin 966 metrekarelik dolgu alanı ise özel kum ve çakılla doldurulup plaj haline getirildi.

Plaj içerisinde güneşlenme ve dinlenme amaçlı bungalovlar yer alıyor. Bungalovların ucunda ise denize girmek için iskeleler bulunuyor.

Rönesans tarafından yapımı üstlenen projenin inşaatı büyük bir gizlilik içerisinde tamamlanmıştı.

MİMARI ŞEFİK BİRKİYE

Cumhurbaşkanlığı Devlet Konuk Evi’nde dinlenme alanları da bulunuyor.

Mimar Şefik Birkiye, Ankara'da inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin mimarı olarak ismini Türkiye'de duyurdu. Başta Taksim olmak üzere Camii olmak üzere 7 caminin tasarımını yapan Birkiye, Marmaris'teki Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi, Emlak Konut GYO'nun Halkalı'daki Bizim Mahalle projesi ile İstanbul Finans Merkezi'nde inşa edilen Merkez Bankası binasına imzasını attı.