CiddiGazete- Operasyon, kaçak yollarla Türkiye’ye getirilen telefonların piyasaya sürülmesiyle ilgili bazı tespitler üzerine başlatıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı tarafından yapılan çalışmalarda, cep telefonlarının gümrüklerden kaçak olarak geçirildiği belirlendi. Bu amaçla suç yapılanmalarının zulalı araçlar hazırlattığı, telefonların gizli bölmelerde ülkeye sokulduğu tespit edildi.

İMEİ NUMARALARI DEĞİŞTİRİLDİ

Bazı depolarda toplanan bu telefonların İMEİ numaraları yerine, eski tuşlu telefonların İMEİ numaralarının klonlandığı ve kuryeler aracılığıyla satıcılara ulaştırıldığı öğrenildi. Telefonların İMEİ numaralarının değiştirilmesi sebebiyle ilerleyen süreçte bir çok kişinin de mağdur edildiği öne sürüldü.

76 İLDE 341 ADRESTA ARAMA

Polis ekiplerince yapılan araştırmalarda, 475 isim tespit edildi. Yapılan çalışmaların ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı doğrultusunda, KOM Daire Başkanlığı koordinesinde operesyon startı verildi. SİGNAL adı verilen operasyon 76 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Polis ekiplerince 36 ilde 88 şüphelinin yakalanması için çalışmalar başlatıldı. 54 ilde 387 şüphelinin ise ifadesinin alınması talimatı verildiği belirtildi. Ayrıca 76 ilde 341 adreste arama yapıldığı da öğrenildi.

"E-DEVLET HESAPLARINI KONTROL EDİN"

Operasyonla ilgili yapılan açıklamada vatandaşlara yönelik uyarıda bulunuldu. Açıklamada, "Kaçak yollarla getirilerek satılan cep telefonları ilerleyen tarihlerde vatandaşlarımızı mağdur etmektedir. Mağduriyet yaşanmaması adına vatandaşlarımızın e-Devlet hesaplarını kontrol ederek bilgileri dışında cep telefonu kaydına rastlamaları halinde durumu yetkililere bildirmesi önem arz etmektedir" denildi.