İstanbul Yeni Havalimanı açılışı gerçekleştiriliyor. İstanbul Yeni Havalimanı'nın açılışını gerçekleştirecek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a birçok devlet başkanı eşlik ediyor. Sunuculuğunu Oktay Kaynarca ve Burcu Esmersoy'un yaptığı tarihi tören başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Yeni Havalimanı'nın açılış töreninde konuşuyor. İşte Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar:

Değerli misafirler, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Sizlerle burada 2 büyük mutluluğu bugün burada yaşıyoruz. Dünyanın en büyük havalimanını bugün burada açıyoruz. Tüm dünyaya, bölgemize, milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Cumhuriyetimizin 95'inci kuruluş yıl dönümünün gururunu hep birlikte yaşıyoruz. Cumhuriyetimizin 95'inci yılı kutlu olsun.

Bugün bir de Endonezya'daki düşen uçağın durumu var. Tüm Endonezya halkının başı sağolsun diyorum. İstanbul bizim sadece en büyük şehrimiz değil, aynı zamanda ülkemizin en değerli markasıdır. Bu yüzden adını İstanbul verdik, hayırlı olsun.

YILDIRIM: ELEŞTİRİLERDEN YILMADIK, HAMD OLSUN BUGÜNLERE ULAŞTIK

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, havalimanı açılış töreninde konuştu. İşte Yıldırım'ın konuşmasından öne çıkanlar:

Kuruluşunun 95. yılında Cumhuriyet'in şanına yakışan bu eser, ülkemiz, milletimiz ve bölgemiz için hayırlı, uğurlu olsun. İnşaata başlarken kaynak bulunamayacağı söylenmişti, acımasızca eleştiriler oldu. Çalışmaktan uslanmadık, eleştirilerden yılmadık, 'inat da murattır' diyerek hamd olsun bugünlere ulaştık. Esasen bu eserin isimsiz kahramanları mimarlar, mühendisler ve gece gündüz demeden 7/24 çalışan işçilerimizdir. En büyük tebriği onların hak ettiğine inanıyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkma hedeflerinin birisi daha bu açılışla birlikte gerçeğe dönüşmüştür.

ERDOĞAN, ELEKTRİKLİ ARACA BİNDİ

Elektrikli araca binen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir yolcunun yaşadığı prosedürü yaşayarak konuşma yapacağı alana doğru ilerledi.

ERDOĞAN İLK BİLETİ ALDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, THY bankosundan sembolik ilk bileti aldı.

DÜNYANIN EN BÜYÜK HAVALİMANI

İstanbul Yeni Havalimanı'nın KDV dahil 26 milyar 140 milyon avroluk yapım, işletme ve devir bedeliyle ihalesini kazanan Limak/Kolin/Cengiz/Mapa/Kalyon Ortak Girişim Grubu'nca İstanbul Grand Airport (İGA) ismiyle şirket kuruldu.

Toplamda 76,5 milyon metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen havalimanının ilk fazının hizmete açılması için 6 milyar avroluk yatırım yapıldı. Havalimanının diğer etapları da yolcu artışlarına bağlı olarak 2023'e kadar tamamlanacak.

Özel sektörün kaynaklarıyla yap-işlet-devret (YİD) modeliyle inşa edilen havalimanı tamamlandığında 6 bağımsız pisti, 500 uçak kapasitesi, 70 bin araçlık açık ve kapalı otoparkı ve yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacak.

Projede yerli ve yabancı 250'nin üzerinde mimar ve 500'den fazla mühendis çalışıyor.

250 HAVAYOLU ŞİRKETİNE HİZMET VERECEK

İlk etapta günlük 5 kalkış ve 5 inişin olacağı havalimanında, THY iç hatlarda 31 Ekim'de Ankara, 1 Kasım'da Antalya, 2 Kasım'da İzmir'e ilk uçuş gerçekleştirilecek.

İlk yurt dışı uçuş ise 1 Kasım'da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve 8 Kasım'da Azerbaycan'a yapılacak.

Yıl sonuna kadar taşınmanın tamamlanmasının ardından günde 2 bin uçak iniş-kalkış yapabilecek. 350'den fazla destinasyona uçuş gerçekleştirilecek. Havalimanı, 250 havayolu şirketine hizmet verecek.