CiddiGazete- Çin hükümetine yakınlığıyla bilinen ve İngilizce yayın yapan Global Times'ın haberine göre; Yunnan'dan Shandong'a otobüsle dönen bir kişi hayatını kaybetti ve yapılan testte hantavirüs pozitif çıktı. Otobüsteki diğer 32 yolcuya da test yapıldı.
Haberin ardından ‘hantavirüs’ sosyal medyada en çok konuşulan konular arasına girdi. Peki hantavirüs, coronavirüs gibi bulaşıcı mı? COVID-19 ile benzerlikleri var mı?

İNSANDAN İNSANA BULAŞIYOR MU?

Hantavirüs, coronavirüsün aksine insandan insana bulaşan bir virüs değil. Yapılan araştırmalara göre, bu virüsün bulaşması için kişinin bir kemirgenle ya da kemirgen dışkısıyla temas etmesi gerekiyor. Uzmanlar, sağlıklı bireylerin hantavirüse maruz kaldıklarında HPS (hantavirüs pulmoner sendromu) riski altında olduğunun altını çiziyor.

HANTAVİRÜS NEDENLERİ

HPS, akciğerlere yerleşen ve insandan insana bulaşmayan bir virüs olsa da kişinin kemirgen dışkısına, idrarına veya kuluçka süresindeki larvalara temas ettikten sonra gözlerine, burnuna veya ağzına dokunması durumunda bulaşıyor.
Kanada Halk Sağlığı Merkezi’nin araştırma sonucuna göre, hantavirüs yemek ya da tükürük yoluyla da bulaşabiliyor. Sıçan ısırıkları ise hantavirüs için belirtilen bir başka neden.

HANTAVİRÜS BELİRTİLERİ

HPS’nin oldukça kısa bir kuluçka süresi bulunuyor ve hastalığın semptomları 1-8 hafta arasında yaşanıyor.
Yüksek ateş, yorgunlukk, şiddetli kas ağrıları, baş ağrısı, şiddetli baş dönmesi, karın ağrısı, ishal ve kusma ise hanta virüsün en yaygın görülen belirtileri arasında yer alıyor.