CiddiGazete- Coronavirüs salgını düğünleri de sekteye uğrattı. Salgın nedeniyle, tedbir amaçlı 16 Mart'ta düğünlere ara verildi ve salonlar kapatıldı.

1 Haziran itibariyle normalleşme adımlarının hayata geçirilmesinin ardından, evlilik hazırlığı yapan binlerce çiftin gözü düğün salonlarına çevrildi.

Evlenecek çiftler, planlama için hükümetin açıklamalarını beklerken, bir isyan da düğün salonu işletmecilerinden geldi. Düğün salonu işletmecileri, AKP'ye yakın isimlerin yasak tanımadığını, düğün yapmaya devam ettiğini ancak vatandaşların bu haktan mahrum tutulduğunu belirttiler.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki'nin katıldığı "kaçak" düğünden fotoğraf paylaşması, hem evlilik için bekleyen vatandaşların, hem de düğün salonu sahiplerinin tepkisini çekti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da 16 Mart tarihinde kendisinin imzaladığı genelgeye uymadı ve "kaçak" yapılan düğüne katıldı.

DÜĞÜN SALONLARI BÜYÜK MAĞDURİYET YAŞIYOR

TOBB AB Uyum Komisyonu Başkanı Göksel Başar, düğün salonlarının açılış tarihiyle ilgili belirsizliği eleştirerek, "Bir çok sektör hizmet vermeye başladı, sadece düğün salonlarıyla ilgili düzenleme yapılmadı. Hükümetin bir an önce konuyu açıklığa kavuşturmasını bekliyoruz" dedi.

Göksel Başar'ın açıklaması şöyle:

Ülkemizi saran corona virüs salgınından bütün sektörler az veya çok etkilenmiştir. düğün salonları ve organizasyon firmaları en fazla zarar gören sektörlerin başındadır.

Bugünlerde AVM'ler, restoranlar, umuma açık iş yerleri ve benzeri bir çok yer açılırken, düğün salonlarının da açılması için bir düzenleme yapılmasını bekliyoruz.

Ülkemizde binlerce düğün salonu bulunmakla birlikte, bu sektör pek çok paralel sektöre de canlılık sağlamaktadır. Beyaz eşya, mobilya, tekstil, fotoğrafçılık, çiçekçilik, kuaför, kuyumculuk bunlardan sadece bazılarıdır.

Bu sektörde onbinlerce insan çalışmaktadır. Müzisyenleri , yaz tatilinde okul harçlığını çıkartan öğrencileri bunlara örnek verebiliriz.

Diğer yandan evlenecek olan insanlar ve yakınları, planlarını buna göre yapmaktadırlar. Tayin, ev kurma, izin, taşınma vs gibi.

Akşam televizyonlarda konuşan hocaların tuzu kuru. Konuştuklarının nereye varacağını çok da düşünmüyorlar. Bazıları için söylüyorum hep gündemde kalmak hoşlarına gidiyor galiba. Hoca akşam tv'de "Düğünler olmaz" diyor. Ertesi gün düğün yapacak kişi arıyor, düğün salonunu kaporasını geri istiyor. Düşünün bir kere; bu şekilde olursa herkes iptallere giderse düğün salonları ne olacak? Kesinlikle birçok düğün salonu iflas eder.

Normalleşme sürecine geçildiği bu dönemde düğün salonları da düşünülmelidir.

AVM'ler, restoranlar, berberler, kahvehaneler vb bir çok işyeri açılmıştır .

Toplu taşımada yüzde elli sınırı kaldırılmıştır.

Düğün salonlarının açılmaması bu sektörü çok zor durumda bırakır. Büyük bir otel açıldığında sabah kahvaltısında, akşam yemeğinde az mı insan bir araya gelecek?

Açılacak işyerlerine normal hayata dönene kadar nasıl düzenleme yapılacaksa, düğün salonlarına da uygun düzenlemeler yapılabilir. (masa düzeni, kişi sınırlaması gibi...)

Düğün salonları ile ilgili en kısa zamanda bir tarih verilmelidir. Çünkü bugün açıklansa, İnsanlar yarın düğün yapamaz. Davetiye, kıyafet, konaklama, seyahat planı gibi hazırlıkların yapılması gerekir.

Sonuç olarak, düğün salonu sektöründe ve bağlantılı sektörlerde yüzbinlerce insan çalışmaktadır. Normal hayata dönme sürecinde bu sektöründe faaliyete geçmesi için çalışma yapılması çok önemlidir. Aksi halde düğün salonları bu işin içinden çıkamazlar; iflaslaR kaçınılmaz olacaktır.

Gereğinin yapılması için destek ve yardımlarınızı bekleriz. Saygılarımla.

Göksel Başar

Bafra Tic. ve San. Odası Başkanı

TOBB AB Uyum Komisyonu Başkanı