CiddiGazete- CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, 15 Temmuz gecesi darbe girişimine ilk müdahaleyi yapan beş subayın koruma kararlarının eski içişleri bakanı Süleyman Soylu'nun talebi ile kaldırıldığını açıkladı.

Soylu döneminde, "Paralel POLNET" sistemi oluşturulduğunu kaydeden Murat Bakan, suç örgütü elebaşı Ayhan Bora Kaplan'ın kardeşi Muhammet Kaplan'ın bu sistem sayesinde serbest bırakıldığına dikkat çekti.

Ankara'da 13 adamı ile birlikte tutuklanan Ayhan Bora Kaplan soruşturmasının yankıları sürerken her gün yeni bir skandal patlamaya başladı.

Kaplan'ın siyaset, güvenlik, bürokrasi ve kimi yargıçlarla kurduğu yakın ilişkiye dikkat çekilirken, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, gündemi sarsacak bir iddiada bulundu.

Kurultayda imza yalanı Kurultayda imza yalanı

5 SUBAYIN ADINI AÇIKLADI

Murat Bakan, FETÖ'nün 15 Temmuz hain darbe girişimine ilk müdahaleyi yapan albay rütbesindeki Güven Şağban, Ali Demir, Nurettin Alkan, Aziz Yılmaz ve Ahmet Hacıoğlu'na yönelik koruma kararı verildiğini kaydetti.

Bu kişilerin tehditler nedeniyle koruma altına alındığına işaret eden Bakan, adı geçen 5 subaya verilen koruma kararlarının eski bakan Süleyman Soylu tarafından kaldırtıldığını açıkladı. Murat Bakan, mahkeme hükmüne rağmen söz konusu kararların uygulamaya geçirilmediğine işaret etti.

Murat Bakan, 15 Temmuz kahramanlarının koruma kararlarının kaldırıldığı bir süreçte, çeşitli suç örgütlerinden isimlere koruma kararı verildiğini belirtti.

"PARALEL POLNET KURDU"

İzmir Milletvekili Bakan, Süleyman Soylu döneminde Emniyet Genel Müdürlüğü'nün veri tabanı olan POLNET'e paralel bir sistemin kurulduğuna da söyledi. Türkiye genelinde sorgusu yapılan tüm kişilerin anlık olarak merkeze de bildirildiğini kaydeden Bakan, bu sayede Soylu'ya yakın kimi suç örgütleri ile iş insanlarına dokunulamadığını ifade etti.

KAPLAN'IN KARDEŞİ ANTALYA'DA YAKALANMIŞ

Suç örgütü lideri olduğu gerekçesiyle Almanya'ya çıkış yapmak için geldiği tutuklanan Ayhan Bora Kaplan'ın kardeşi Muhammet Kaplan'ın 2019'da Antalya'da yakalandığı, hakkındaki 3 ayrı mahkeme kararına rağmen bu kişinin salıverildiğini kaydetti. Murat Bakan, Kaplan'ın yanı sıra benzer durumdaki çok kişinin de bu sayede soruşturmalardan kurtarıldığına işaret etti.

SORULARI CEVAPSIZ BIRAKTI

Murat Bakan, Muhammet Kaplan ile ilgili geçen Ocak ayında Süleyman Soylu'ya soru önergesi verdiğini ancak aradan geçen süreye rağmen bu sorulara cevap verilemediğini kaydetti. Bakan, aynı önergeyi dün de İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya yönelik verdiğini belirtti.

SOYLU KİMLERİ "DOKUNULMAZ" YAPTI?

Murat Bakan'ın Meclis kayıtlarına giren önergesinde yer alan sorulardan bazıları şöyle:

- Süleyman Soylu, POLNET üzerinden kimleri "dokunulmaz" yapmıştır.

- Söz konusu sisteme üst düzey AKP'li yöneticilerin yakınlarının da eklendiği, bu şekilde polisin işlem yaptığı an haber alındığı iddiası doğru mudur?

- Söz konusu sistemden bilginiz var mı? Gerekli inceleme yapılacak mı?

GÜVEN ŞAĞBAN KİMDİR?

Mahkemenin vermiş olduğu koruma kararı, dönemin içişleri bakanı Süleyman Soylu tarafından uygulatılmayan subaylardan Güven Şağban, emekli edilmeden önce Jandarma Kurmay Albay olarak görev yaptı.

"15 Temmuz Gazisi" ünvanı da olan Şağban, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde üye, Jandarma Güvenlik Dairesi'nde başkanlık görevinde bulundu. Şağban, Harp Akademisi'nin yanısıra hukuk fakültesinden de mezun oldu. 15 Temmuz'dan sonra terfi sırası gelen Şağban, çıkartılan özel bir kanunla emekli edildi.

"FETÖ EMEKLİ EDEMEDİ, SOYLU ETTİ"

Ankara'da avukatlık yapmaya başlayan emekli Kurmay Albay Güven Şağban, kendisinin sicil, yurt dışı görev gibi konularda terfi edenlerden fazlası olmasına rağmen özel bir kanun çıkartılarak emekliliğe sevk edildiğini ifade ederek, "Bu kararı Süleyman Soylu aldı. Niye aldığını Soylu'ya sormak lazım. 86, 87, 88 yıllarında Harp Okulu'na giriş yapan ve en sağlam devre olarak bilinen subayları FETÖ emekli edemedi ama Süleyman Soylu etti" dedi.

Şağban, kendisiyle birlikte emekli edilenlerin FETÖ'nün darbesine karşı koyduğunu, hiçbir gruba yakınlığı olmayan laik ve Atatürkçü subaylar olduklarını belirtti.

"KÖTÜ MÜ YAPTIK?"

Cihat Yaycı, Zekai Aksakallı, İsmail Metin Temel gibi general ve amirallerin aktif görevden alınmasını "FETÖ'yle mücadele edenler tasfiye edildiler" ifadeleriyle yorumlayan Şağban, "Devletin milletin menfaatlerini gözeterek mücadele ettik. Kötü mü yaptık?" diye sordu.