CiddiGazete- Seçimden çıkan sonuçlara göre; Hizbullah patentli Hüdapar'ın AKP'nin oy oranına katkı yapmadığı görüldü.

CHP'nin Gelecek Partisi, Deva, Demokrat Parti ve Saadet Partisi'yle yaşadığı hayal kırıklığının bir benzeri AKP saflarında ortaya çıktı.

24 Haziran 2018'de yapılan genel seçimlerde Diyarbakır'dan bağımsız milletvekili adayı olan Hüdapar Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, yüzde 4.14 oranla 35 bin 230 oy alarak vekil seçilememişti.

YAPICIOĞLU'NUN 35 BİN OYU AKP'YE YANSIMADI

Bu oyların Diyarbakır'daki AKP oylarına bir katkısının olmadığı görüldü. AKP, 2018 seçimlerinde 21.18 oranla 178 bin 710 oy alarak 3 milletvekili çıkarmıştı.

Pazar günü yapılan seçimlerde, AKP oylarında bir artış olmadığı görüldü. AKP 22.67 oranla 188 bin 742 oyla Diyarbakır'dan Meclis'e yine 3 milletvekili gönderdi. Zekeriya Yapıcıoğlu'nun 2018 seçimlerinde bağımsız adaylıktan aldığı 35 bin oyun bu seçimde AKP'ye yansımadığı görüldü.

BATMAN'DA DA DURUM DEĞİŞMEDİ

1990'lı yılların başında, bölgede hâkimiyet mücadelesi veren PKK ile Hizbullah terör örgütlerinin en yoğun çatışma alanlarından Batman da Hüdapar'ın AKP'ye katkısı olmadı. 2018 seçimlerinde AKP Batman'da oyların yüzde 24.67'sini alarak 71 bin 561 oyla 5 milletvekilinden 1 milletvekili çıkarmış, 4 milletvekilini ise HDP aldı.

Bu seçimde ise 1. sırada yer alan iş insanı Ferhat Nasıroğlu ve 2. sırada Hüdapar kontenjanından Serkan Ramanlı AKP'den vekil seçildi. Ancak AKP'nin önceki seçime göre hanesine ciddi bir oy yansıtamadığı görüldü.

Yeşil Sol Parti (YSP), Batman'da bu seçimde 4 vekil çıkardı ancak yurt dışından gelen oyların sayımıyla akşam saatlerinde tablo değişti ve YSP'nin vekil sayısı 3'e düşünce Ramanlı, yurt dışından gelen oyların da sayımıyla milletvekili seçildi.

İTTİFAKTAN KÂRLI ÇIKAN HÜDAPAR OLDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Tamamıyla yerli ve milli bir yapı" diyerek tanımladığı, Devlet Bahçeli'nin de destek verdiği Hüdapar'ın Güneydoğu'nun farklı illerinde AKP'ye oy oranı anlamında bir katkısının olmadığı görüldü.

Mardin, Siirt, Van ve Hakkari'de AKP oylarında düşüş yaşanırken, Şırnak ve Bingöl'de ise oylarının daha önceki gibi seyrettiği ve Hüdapar ile yapılan ittifakın AKP hanesine artı puan kazandırmadığı ortaya çıktı.

Hüdapar, oy oranının neredeyse yok denecek kadar az olduğu Gaziantep, Mersin ve İstanbul'dan AKP sayesinde Meclis'e milletvekili göndermeyi başardı. Hüdapar, 2018 seçimlerinde Türkiye genelinde 0.31 oranla toplam 155 bin 539 oy almıştı.