CiddiGazete- Türkiye'de de sıklıkla AKP'li isimlerde ortaya çıkan sahte diploma skandalının bir benzeri Kıbrıs'ta patladı.

KKTC'de, Türkiye'deki Yükseköğretim Kurumu'na (YÖK) denk olan Yüksek Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu’nda (YÖDAK) yaşanan sahte diploma krizi bizzat YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Turgay Avcı'ya sıçradı.

2006-2009 yılları arasında Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı görevlerini de yürüten Turgay Avcı, başkanı olduğu YÖDAK'a "denklik" davası açtı. Ülkenin akademik anlamda en üst düzey kurulu olan YÖDAK'ta Turgay Avcı'nın diplomasının sahte olduğu iddiasını gündeme getiren olaylar şu şekilde gerçekleşti:

İLK SAHTEKARLIK DAVASI YÖDAK ÜYESİ HASRET BALCIOĞLU'NA

Kasım 2022'de KKTC gazetelerinde YÖDAK üyesi Hasret Balcıoğlu'nun diplomasının sahte olduğuna dair haberler yayımlandı. İhbar kabul edilen haberler üzerine inceleme başlatıldı. 20 yılı aşkın süredir akademisyenlik yapan Hasret Balcıoğlu, İstanbul Üniversitesi’nde lisans, Trinity School'da yüksek lisans eğitimi aldığını söyledi. Balcıoğlu, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde ekonomi doktorasından sonra profesörlüğe kadar yükselmişti.

Ancak yapılan araştırmada Hasret Balcıoğlu'nun diplomasının sahte olduğu, söz konusu diplomanın ön lisans derecesinde olduğu tespit edildi. Balcıoğlu, hakkındaki iddiaları yalanlasa da tepkiler üzerine YÖDAK üyeliğinden istifa etti. Sahtecilikten tutuklanıp kısa bir süre cezaevine kaldıktan sonra kefaletle serbest bırakıldı. Balcıoğlu'nun hakkındaki dava halen devam ediyor.

TURGAY AVCI BELGELERİ SUNMADI, ARAŞTIRMA HEYETİ KURULDU

Bu gelişme üzerine YÖDAK, 14 Ekim 2022'de olağanüstü toplanma kararı aldı. Toplantıda, "kamuoyundaki olumsuz algının" düzeltilmesi için ülkedeki 21 üniversitenin rektöründen ve YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Turgay Avcı dahil tüm üyelerden diplomalarının ve transkript belgelerinin istenmesine karar verildi.

Herkes istenen bilgileri kurula sunarken 19 Nisan 2021'den beri YÖDAK Başkanı olan Turgay Avcı araştırma heyetine istenen belgeleri vermekten imtina etti. Bunun üzerine YÖDAK, Turgay Avcı'yla ilgili belgelerin toplanması için yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Hasgüler başkanlığında bir heyet görevlendirdi. Araştırma sonucunda hazırlanan raporda da Turgay Avcı'nın diplomasının gerçekliğini kanıtlayan belgeleri sunamadığı ifade edildi.

DİPLOMA DİYE FOTOKOPİ GÖSTERDİ

Rapora göre 1985 yılında Beyrut Amerikan Üniversitesi, Elektrik Mühendisliği Bölümü'nden mezun olduğunu belirten Turgay Avcı, kurula yalnızca "diplomasını" gösteren bir fotokopiyi sunmuştu. Diplomanın yanında mühür ve tasdikli örneğiyle birlikte transkriptlerinin de olması gerektiğini belirten kurul, bu "fotokopi belgesi"ni onaylamadı. Konuyla ilgili araştırmanın sürdürülmesine karar veren heyet, Turgay Avcı'nın Beyrut Amerikan Üniversitesi'nden aldığı ve heyete sunduğu fotokopi belgesinin isim kısmında tahribat ve kelime hatalarının olduğunu da tespit etti.

HEYET LÜBNAN'A GİDİP DİPLOMAYI SORDU

Ortaya çıkan durum üzerine soruşturmayı derinleştiren Mehmet Hasgüler, Turgay Avcı'nın diplomasını mezun olduğu Beyrut Amerikan Üniversitesi’ne sordu. Üniversite yönetimiyle iletişim kuramayınca da Lübnan'a giderek yetkililerle yüz yüze görüştü. Ancak Beyrut Amerikan Üniversitesi yetkilileri, üçüncü kişilere bilgi-belge veremeyeceklerini Turgay Avcı tarafından başvuru yapılması gerektiğini söyleyerek Hasgüler'in talebini reddetti.

Yapılan araştırma sonucunda Beyrut Amerikan Üniversitesi tarafından Lübnan vatandaşı olmayan bir mezuna verilen diplomanın, üniversitenin yanı sıra Lübnan Eğitim Bakanlığı ve Lübnan Dışişleri Bakanlığı tarafından da onaylanmış olması gerektiği bilgisine erişilince, Turgay Avcı hakkındaki şaibeler arttı.

DİPLOMAYI İMZALAYAN REKTÖR O TARİHTE GÖREVDE DEĞİL

Hazırlanan raporda şaibenin artmasının nedenlerinden biri olarak Avcı’nın YÖDAK heyetine diploma yerine sunduğu fotokopideki imza gösterildi. Söz konusu fotokopide rektör olarak imzası bulunan kişi Prof. Dr. Raja Najib Khuri idi. Ancak Raja Najib Khuri, 1984 yılında üniversitede vekaleten rektörlük yapmıştı. Avcı'nın diploma olarak gösterdiği belge ise 1985 tarihliydi ve o sırada üniversitede başka bir rektör görevdeydi. Ayrıca üniversitenin 1985 yılının mezuniyet yıllığı incelendiğinde Avcı'nın bilgilerine "Zeki, Turgay Salih" ismiyle ulaşıldığı belirtildi. Üstelik Avcı'nın mezuniyet tarihinin de yıllık içerisinde yer almadığı belirlendi.

Araştırma heyeti, Beyrut Amerikan Üniversitesi'nin de dahil olduğu çeşitli üniversitelerden 500 dolar karşılığında Elektrik Mühendisliği diplomasının satın alınabildiğini ve konuyla ilgili Lübnan'da açılmış davalar olduğu bilgisine de ulaştı.

TURGAY AVCI, BAŞKANI OLDUĞU KURUMA DAVA AÇTI

Halen YÖDAK Başkanlığı görevini sürdürmekte olan Turgay Avcı iddialar üzerine başında bulunduğu kuruma kendisine "diploma denkliği" verilmediği gerekçesiyle dava açtı. Yüksek İdare Mahkemesi'nde açılan davanın duruşması 12 Ocak'ta görülecek. Turgay Avcı'dan mühürlü diplomasıyla birlikte, transkriptini gösteren belgeleri mahkemeye sunması istenecek.

KKTC CUMHURBAŞKANI TATAR: BEN GÖRDÜM

Gazete Duvar'dan Osman Çaklı'nın haberine göre; Turgay Avcı'yla ilgili iddiaların kendisini YÖDAK başkanlığına atayan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a da bildirildiği ancak Tatar'ın "Ben baktım gördüm, diploması tamamdır" diyerek Avcı'yı Yüksek Adliye Kurulu'na sevk etmediği ileri sürüldü. Bu iddiaya ilişkin KKTC basınında çıkan haberlerin de kısa süre içerisinde müdahaleyle kaldırıldığı öne sürüldü.