CiddiGazete- 31 Temmuz 2022 tarihinde yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) bazı soruların, Yediiklim Yayınları’nın deneme sınavı sorularıyla aynı olduğu iddiaları sosyal medyada yer almış ve kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı.

ÖSYM’NİN İLK AÇIKLAMASI

Bu iddialar ortaya çıkar çıkmaz, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nden (ÖSYM) yapılan ilk açıklamada, "Bazı sınav sorularının bir yayınevinin deneme sınavı sorularıyla aynı olduğuna ilişkin sosyal medya platformlarında ortaya atılan iddiaların incelemelerimiz neticesinde asılsız olduğu anlaşılmıştır" denilmişti.

ÖSYM BAŞKANI DEĞİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iddiaların ardından konunun incelenmesi için Devlet Denetleme Kuruluna (DDK) talimat vermiş, bu talimatın ardından Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayınlanan kararla ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün görevden alınıp, yerine Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy atanmıştı.

SORUŞTURMA AÇILDI

DDK müfettişleri yaptıkları incelemenin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuş, Başsavcılık, "sahtecilik", "kamu aleyhine dolandırıcılık" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarından soruşturma açmıştı.

Soruşturma kapsamında Yediiklim Yayınları'nda arama yapan polis, dijital materyallere, KPSS'ye ilişkin kitapların ve testlerin birer örneğine el koymuştu.

DDK Başkanı Yunus Arıncı NTV’ye yaptığı açıklamada, "İnceleme raporu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a arz edilecek. Problemli bir durum var gözüküyor” ifadelerini kullanmıştı.

SINAV İPTAL EDİLDİ

Yeni ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, 31 Temmuz'da yapılan KPSS oturumların iptal edildiğini, yeni KPSS takviminin 17 Eylül'de başlayacağını açıklamıştı. 6-7 ve 14 Ağustos'ta yapılacak KPSS oturumları da ertelenmişti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, kamu kurumlarının KPSS ile personel alım süreçlerinin yeni KPSS takvimine göre güncelleneceğini açıklamıştı.

SORUŞTURMA DERİNLEŞTİ

NTV’nin haberine göre, devam eden KPSS soruşturması kapsamında, sınavdan önce sızdırıldığı iddia edilen 20 soru uzmanlarca incelendi.

Konuya ilişkin hazırlanan ön rapora göre şüpheli 13 soru bulunuyor.
Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri sınavında çıkan sorular ile sınavdan önce sosyal medyada yayınlanan sorular karşılaştırıldı.
Uzmanlarca yapılan incelemede 3 sorunun bire bir aynı olduğu belirlendi. Bu soruların cevap şıklarının örtüştüğü de tespit edilirken, 10 sorunun ise benzerlik gösterdiği belirtildi.
Soru benzerliğinin tesadüf mü yoksa bir sızıntıdan mı kaynaklandığına ilişkin incelemenin halen sürdüğü bildirildi.

KOMİSYON ÜYELERİNİN İFADESİ

Devlet Denetleme Kurulu’nun ÖSYM’deki incelemesi kapsamında Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri sorularını hazırlayan uzmanlar ile soru komisyonu üyelerinin ifadesine başvuruldu.
Soruların sızdırıldığı iddia edilen Yediiklim yayınevi yönetici ve soru uzmanları ile ÖSYM çalışanlarının telefon arama ve baz kayıtları da mercek altına alındı. Sınav öncesi, şüpheli görüşme olup olmadığı araştırılıyor.
ÖSYM çalışanları ve yöneticilerine yönelik ididalar, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu tarafından yürütülürken, Yediiklim Yayınevi ve çalışanlarına yönelik soruşturmanın Müracaat ve Suçüstü Savcılığı’nca yürütüldüğü öğrenildi.