CiddiGazete- TCMB bugün politika faizlerini sürpriz bir kararla 500 baz puan artırarak yüzde 50'ye yükseltirken, kredi faizlerinde de tarihi bir artış oldu.

TCMB verilerine göre, geçen hafta ortalama ihtiyaç kredisi faizleri bir önceki haftaya göre 1264 baz puanlık tarihi artışla yüzde 76'ya yükseldi.

Böylece ihtiyaç kredisi faizlerinde 22 yılın zirvesi görüldü.

Mayıs 2023 seçimleri öncesinde Mart 2023'te ortalama ihtiyaç kredisi faizleri yüzde 25'e kadar gerilemişti. Böylece sadece bir yılda ihtiyaç kredisi faizleri üçe katlanmış oldu.

Yüzde 76'lık faiz oranına Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) ve Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) eklendiğinde kredi maliyeti yüzde 117'ye denk geliyor.

Bu oran ortalama oranı gösterirken birçok yurttaş daha yüksek oranlarla karşı karşıya kalıyor.

Geçen hafta ortalama kredi faizlerindeki artışta TCMB'nin kredi büyümesine sınırlandırma getiren ve zorunlu karşılık adımı içeren düzenlemeleri etkili oldu.

Bugünkü faiz artışı kararı ve ek makro ihtiyati tedbirlerle birlikte ihtiyaç kredisi faizlerinin daha da yükselmesi muhtemel.

TİCARİ KREDİ FAİZLERİNDE DE SERT ARTIŞ

Geçen hafta ortalama ticari kredi faizleri de bir önceki haftaya göre 270 baz puanlık sert artışla yüzde 58,46'ya yükseldi.

Tavuk etine yüzde 220 zam Tavuk etine yüzde 220 zam

Geçen sene seçimler öncesinde Mart 2023'te ortalama ticari kredi faizleri yüzde 14'lere kadar gerilemişti. Böylece sadece bir yılda ticari kredi faizleri dörde katlanmış oldu.

Geçen hafta ortalama konut kredisi faizleri de bir önceki haftaya göre 133 baz puanlık artışla yüzde 42,65'e yükseldi.

Bu dönemde taşıt kredisi faizleri ise 423 baz puanlık düşüşle yüzde 43,09'a geriledi.

Öte yandan, son dönemde kredi hacmi artışındaki ivmelenme dikkat çekti.

TL cinsi KOBİ kredilerinde 4 haftalık artış oranı 26 Ocak 2024 tarihinde yüzde 1,8 iken geçen hafta yüzde 4,9’a yükseldi. İhtiyaç kredilerinde de söz konusu oran bu dönemde yüzde 1,5'ten yüzde 5,1'e yükseldi.