CiddiGazete- AP ajansının üst düzey bir ABD istihbarat yetkilisine dayandırdığı haberine göre Rus füzeleri NATO üyesi Polonya'ya isabet ederek, iki kişinin ölümüne yol açtı.

ACİL TOPLANTI KARARI

Hükümet sözcüsü Piotr Müller, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Başbakan Morawiecki, Ulusal Güvenlik Komitesi'ni acil olarak toplantıya çağırdı" ifadesini kullandı.

PENTAGON: KONUYU İZLİYORUZ

Pentagon'dan Rus füzelerinin Polonya'ya düştüğü haberleri ile ilgili yapılan açıklamada "Konuyu izliyoruz, spekülasyon yapmak istemeyiz. Bizim NATO'nun her karış toprağını koruma konusundaki tutumumuz net" ifadelerine yer verildi.

"TEHLİKELİ BİR ADIM"

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Polonya'nın Ukrayna sınırındaki köyü "Rus" füzelerinin vurduğunu öne sürdü. Polonya tarafından uygun görülen her türlü eylemi destekleyeceklerinin altını çizen Rinkevics, "Bu, olayları tırmandıran tehlikeli bir adım. Müttefikimiz Polonya ile tam dayanışma içindeyiz. Rusya tüm sonuçların sorumluluğunu üstlenecek" ifadelerini kullandı.

"GELEN SON HABERLER ENDİŞE VERİCİ"

Estonya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da "Polonya'dan gelen son haberler çok endişe verici. Polonya ve diğer müttefiklerle yakın istişarelerde bulunuyoruz. Estonya, NATO topraklarının her karışını savunmaya hazır. Yakın müttefikimiz Polonya ile tam dayanışma içindeyiz" denildi.

NORVEÇ, POLONYA'YA FÜZE DÜŞMESİNİ 'ÇOK CİDDİ OLAY' OLARAK GÖRÜYOR

Norveç kamu yayın kuruluşu NRK'daki habere göre Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeld, Polonya'ya füze düşmesini not ettiklerini belirtti. "Bu çok ciddi bir olay ancak olayın henüz birçok boyutu net değil." diyen Huitfeld, Polonya makamlarından konuyla ilgili daha fazla açıklama beklediklerini kaydetti.

Norveç Dışişleri Bakanlığı, Polonya'nın Ukrayna sınırı yakınındaki köye füze düşmesinden kısa süre önce de sosyal medya hesabından açıklama yaparak Rusya'nın Ukrayna'daki sivil altyapılara saldırdığını, bunu kınadıklarını bildirmişti.

UKRAYNA'DA 7 MİLYON HANE ELEKTRİKSİZ KALDI

Rusya'nın düzenlediği füze saldırılarının ardından Ukrayna'nın enerji altyapısı ağır hasar gördü. Ukrayna Devlet Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rus saldırılarının ardından yaklaşık 7 milyon hanenin elektriksiz kaldığı bildirildi. Kesintilerin başkent Kiev, Vinnytsya, Volyn, Donetsk, Dnipropetrovsk, Jitomir, Kirovohrad, Lviv, Poltava, Rivne, Sumi, Ternopil, Harkov, Khmelnytskyy, Cherkasy, Çernivtsi ve Çernihiv bölgelerinde yaşandığı aktarıldı. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Kiril Timoşenko yaptığı açıklamada, saldırılar sonucunda yaklaşık 15 enerji tesisinin zarar gördüğünü belirterek, "Mühendislerimiz gücü mümkün olan en kısa sürede yeniden sağlamak için her şeyi yapıyor" dedi.

MOLDOVA'DA DA ELEKTRİK KESİNTİLERİ YAŞANDI

Moldova Başbakan Yardımcısı ve Altyapı Bakanı Andrei Spinu yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği füze saldırılarının ardından Moldova'da "büyük elektrik kesintileri" yaşadığını bildirerek, Rus saldırısında Moldova'ya elektrik taşıyan elektrik hatlarından birinin bağlantısının kesildiğini aktardı. Hattın zarar görmediğini ancak güvenlik önlemi olarak otomatik olarak kesildiğini ifade eden Spinu, yetkililerin bağlantıyı yeniden sağlamak için çalıştıklarını açıkladı.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığının Moldova'yı "doğrudan etkilediğini" söyleyen Spinu, ülkesinde elektrik kesintisi riskinin yüksek olmaya devam ettiğini ifade ederek, "Ukrayna elektrik santrallerine herhangi bir Rus bombalaması bugünkü durumun tekrarlanmasına yol açabilir" dedi. Spinu, ayrıca halka elektrik tasarrufu yapması çağrısında bulundu.