Yaptığı açıklamalarla sık sık gündeme gelen Canan Karatay, bu kez veganlara savaş açtı. Karatay, “Tahıl yersek koyun gibi oluruz” ifadelerini kullandı.

CANAN KARATAY: “VEGANLIK HASTALIKTIR”

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, tüm hayvansal gıdalardan arınmış beslenme türü olan veganlık konusunda “Tahıl yersek koyun gibi oluruz. Tahıl yersek tahıl beyinli oluruz. Vegan demek tahıl beyinli demek. Veganlar kısa ömürlüdür. Veganlar yalnız tahıl yiyor tavşan ve koyun gibi. Veganlık hastalıktır” dedi.

VEGANLIK NEDİR?

Bir beslenme biçimi olan vegan ve vejeteryan kavramları kimi zaman birbirine karıştırılabiliyor. Veganlık, daha yaygın olarak bilinen vejetaryen beslenmenin bir türüdür ancak çok daha sıkı kuralları içermektedir. Peki, vegan nedir? Vejeteryan ve vegan arasındaki fark ne? Vegan beslenme nasıl olur?

Vejetaryenlik ya da et yemezlik, çeşitli nedenlerle et, balık, kümes hayvanları tüketmemeye denir. Et tüketmemenin yanında ayrıca hayvanların ürettiği yumurta, süt, bal vb. ürünleri de yemeyenlere ise vegan denir. Vejeteryanlar gibi vegan beslenme biçimini de daha çok hayvanseverler benimsiyor. Peki, veganlar nasıl besleniyor?

VEGANLAR NE YİYOR?

Vegan beslenenlerin bitkisel besin tercihleri de farklı inanışlara göre şekilleniyor. Bazı veganların beslenmesinde sadece sebze, meyve, tahıl ve kuru baklagiller yer alırken bazıları sadece tahıl ürünleriyle beslenir. Yalnızca meyve ve botanik olarak meyve sayılan sebzelerle beslenen gruplar var. Veganlar genellikle aşağıdaki besinleri tükeriyor:

Nohut, mercimek, bezelye, fasulye, barbunya, sebzeler, tüm yeşil bitkiler, soya ürünleri, işlem görmemiş kuruyemişler (ceviz, fıstık, badem, fındık vb.), kuru meyveler, bitkisel yağlar (zeytin ve zeytinyağı, keten tohumu yağı, ceviz yağı, fıstık yağı, fındık yağı), tahıllar (pirinç, yulaf, kinoa, kuskus, bulgur, mısır vb.), bitter çikolata, tofu, soya ürünleri vegan beslenmenin vazgeçilmezleri. Fakat yalnızca hayvansal gıdalardan elde edilen B12 ve D vitaminlerini takviye olarak dışarıdan almak gerekiyor.