CiddiGazete - 10 Haber yazarı Erdal Sağlam, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Gabar petrolüyle ilgili olarak yayımladığı mesajdaki "Bununla cari açığı azaltıp, rezerv birikimini hızlandıracağız" ifadesini köşesine taşıdı.

Bu sözlerin piyasa oyuncularını şaşırttığını, "Tüm çabasına rağmen dış kaynak bulamayınca moral vermek için hamaseti kullanmaya karar vermiş olabilir" gibi yorumlara yol açtığını kaydeden Erdal Sağlan, şöyle devam etti:

THY'de huzur hakları da uçuşa geçti THY'de huzur hakları da uçuşa geçti

"TPAO, X sosyal medya platformundan yaptığı videolu paylaşımda, Gabar projesinde günlük petrol üretiminin 25 bin varile ulaştığını, yıl sonuna kadar hedeflerinin 35 bin varile çıkmak olduğunu belirterek, '2024 yılı sonu için hedefimiz ise sadece Gabar projesinde günlük 100 bin varil üretim' dedi.

AA'nın geçtiği bu mesaja atıfta bulunun Bakan Şimşek ise Gabar'daki petrol üretiminin 2024'te Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacağını belirterek, 'Böylece cari açık kalıcı olarak azalacak ve rezerv birikimi hızlanacak. 2026 itibarıyla toplam petrol üretimi, ihtiyacımızın yüzde 18'ini karşılayacak düzeye ulaşacaktır' değerlendirmesinde bulundu."

Sağlam, sosyal medya hesabı üzerinden şimdiye kadar, temasları ve elde edilen kazanımlara dair mesaj atan Şimşek'in bu mesajının şaşkınlık yarattığını belirtti:

"Gabar'dan çıkacak petrol konusunun hâlâ çok tartışmalı olduğu, resmi ağızlar dışında, konuyla ilgili kaynakların teknik olarak böyle bir petrol rezervinin olamayacağını söyledikleri biliniyor. Seçimden önce zamanın İçişleri Bakanı Soylu da 'Gabar'dan bir petrol çıkacak, çıkardığın gibi koy traktörüne çalışsın, öyle bir petrol' demişti. Soylu'nun bu sözleri, o dönem şaka konusu olmuştu ama seçimlerde bu konu kullanılmaya devam edildi. Belli ki yerel seçimden önce de böyle olacak."

"BİR SÜRÜ KOMPLO SENARYOSU KONUŞULMAYA DEVAM EDİYOR"

Konuyla ilgili konuştuğum kaynaklar, resmi ağızlardan hiçbir somut açıklama yapılamadığını, konunun 'sır' denilip gizli tutulduğunu belirtirken, küçük bir kaynak bulunmuş olabileceğini ama TPAO Genel Müdürü'nün söylediği gibi günde 25 bin varil, hele günde 100 bin varillik bir rezervin o bölgede kesin olamayacağını söylüyorlar. Bu nedenle de konuyla ilgili, 'başka yerden gelecek petrolün buradan çıkmış gibi gösterilmesi' oyunu dahil, bir sürü komplo senaryosu konuşulmaya devam ediyor.

"İTİBARINA GÖLGE DÜŞÜRDÜ"

Kısacası; daha çok siyasi bir malzeme olarak görülen 'Gabar petrolü' konusunun Bakan Şimşek tarafından, sanki ekonomi için bir kurtarıcı olacakmış gibi lanse edilmesinin, Bakan'ın itibarına gölge düşürdüğü konuşuluyor. Daha önce de, 'piyasalara gaz verme' olarak görülen bazı abartılı mesajları olmasına rağmen, böyle bir haberi kendi sosyal medya hesabından böylesine abartılı biçimde yayımlamış olması, ekonomi çevrelerini de yadırgattı."