CiddiGazete- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi kararına tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Sakın okulları kapatmayın, sakın. Covid sırasında gençlerimizin ruh sağlığı zarar gördü. Gençlerimize daha çok zarar vermeyelim. Sakın. Elimizde bir tek gençlerimiz kaldı" ifadelerini kullandı.

İYİ PARTİ: KAYIT DONDURMA HAKKI VERİLSİN

İyi Parti Eğitim Politikaları Başkanlığı da üniversiteler için alınan karla ilgili açıklama yaptı.

"Böyle bir durumda uzaktan eğitime geçilmesi yerine, öğrencilerin başka üniversitelere yatay geçişleri ivedilikle sağlanmalı veya kendilerine eğitim haklarını bir dönem dondurma hakkı verilmeli" denilen açıklama şöyle:

- Depremin yarattığı büyük travmanın atlatılabilmesi için, öğrencilerin izole olmaması ve sosyal ortamlarından koparılmaması gerekir. Üniversite kampüsü öğrencinin sadece sınıfta ders dinlediği bir mekan değil, aynı zamanda güvenli bir şekilde sosyalleştiği ortamdır.

- KYK yurtlarının kullanılmasından önce alternatifler düşünülmelidir. Örneğin; devlet misafirhaneleri, oteller ve pansiyonlar depremzede ailelerin barınma sorununu çözmek için kullanılabilir.

- Depremzede öğrencilerimiz uzaktan eğitim için gerekli olan araçlara sahip değiller. Manevi ve maddi olarak büyük sıkıntı içerisindeler. Böyle bir durumda uzaktan eğitime geçilmesi yerine, öğrencilerin başka üniversitelere yatay geçişleri ivedilikle sağlanmalı veya kendilerine eğitim haklarını bir dönem dondurma hakkı verilmeli.

- Pandemi sürecinde yapılan araştırmalar, uzaktan eğitimin nitelikli fırsat eşitliğini engellediğini ve öğrenciler arasında adaletsizlikler yarattığını tartışmasız bir şekilde gösteriyor. Pandemi sebebiyle zorunlu olarak verilen uzaktan eğitimin tekrar ilk çare olarak düşünülmesi kabul edilemez.

- Yaşamakta olduğumuz ekonomik kriz sebebiyle, halihazırda öğrencilerimizin bütün ülkede barınma sorunu bulunmaktadır. Bu soruna geçici çözüm olarak KYK yurtlarının dar odalarına ek yataklar yerleştirilmiştir. Bu odaların bir ailenin barınabilmesi için ne derece uygun olup olmadığı da dikkate alınmalıdır.

- Üniversitelerde uzaktan eğitime geçiş kararının KYK yurtlarının kullanılmasından başka bir gerekçesi varsa, bu gerekçe açıkça kamuoyuyla paylaşılmalıdır!