CiddiGazete- Türkiye'de intihar vakaları sıklıkla emniyet teşkilatında görev yapanlar arasında yaşanıyor. Başka pek çok mesleğe kıyasla polislikte daha fazla intiharlar meydana geliyor.

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan 19 Ocak 2022'de polis intiharlarına ilişkin bir soru önergesi verdi.

İçişleri Bakanlığı'nın önergeye nasıl cevap vereceği merak edilirken, Türkkan'a göre 2022 yılının ilk 19 gününde 6 polis yaşamına son verdi. 2021'de ise 109 polis canına kıydı.

POLİS İNTİHARLARI ÜLKE ORTALAMASININ 4 KATI FAZLA

Hacettepe Üniversitesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sertaç Ak'ın 15 Aralık 2020'de Emniyet Genel Müdürlüğü'nde verdiği "İntihar Davranışı ve Emniyet Teşkilatı'nda İntihar" konulu sunumuna göre emniyetteki intiharlar genel ortalamanın dört katından fazla.

Ak, sunumunda Türkiye ile üç ülkedeki hem emniyet teşkilatlarındaki hem de halk arasındaki 4 yıllık intihar oranlarının kıyaslamasına yer verdi.

Buna göre Türkiye'de genel ortalamada intihar oranları 3 ülkeden düşük iken, polis intiharlarında ABD'ye yakın bir sonuç çıktı.

- ABD'de poliste 100 binde 18 -19; FBI'da 21 (Genel toplum = 14)

- İngiltere'de poliste 100 binde 9,5 (Genel toplum = 10,1)

- Fransa'da poliste 100 binde 14 (Genel toplum = 12,1)

- Türkiye'de poliste 100 binde 17,5 (Genel toplum = 4,1)

ÖNLEMLER YETERSİZ

Polis intiharları daha önce pek çok kez konu olmuş, buna dair psikolojik destek başta olmak üzere önlemler alındığına dair resmi makamlarca açıklamalar yapılmıştı. Ancak alınan önlemlerin şu ana kadar çok sonuç vermemiş olduğu anlaşılıyor ki iki gün içerisinde 5 polis intihar etti.

Osmaniye'de polis Y. E., Ankara'da polis Y. I., Zonguldak'ta S.S., Nevşehir'den polis A.M.B.'nin ardından İstanbul Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru E.Ş. İl Emniyet Müdürlüğü binasındaki Personel Şube Müdürlüğü'nde kafasına ateş ederek intihar girişiminde bulundu.

İntihar eden 5 polisten 4'ü yaşamını yitirirken sadece Zonguldak'ta olan ve ilaç kullanarak yaşamını sonlandırmaya çalışan S.Ş.'nin hayatta kaldığı ve tedavisinin sürdüğü ifade edildi.

HAKSIZLIKTAN VE BASKIDAN ŞİKAYET ETTİ

İstanbul'da E.Ş., intiharından önce yazdığı mektupta "adaletsizlikten", "baskıdan" şikayet ettiği, kendisine "haksızlık" yapılarak suçlandığını öne sürerek bazı amirlerine yönelik ithamlarda bulundu.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada ise E.Ş.'nin psikolojik sorunları olduğunun tespit edilmesi üzerine kendisine psikolojik destekte bulunulduğu, ihmali olanların tespiti için soruşturma başlatıldığı kaydedildi.

"EMNİYET TEŞKİLATININ BÜNYESİ BOZULDU"

Uzun yıllar emniyet teşkilatında rütbeli olarak görev yapan Demokrat Parti Merkez Karar Kurul Üyesi Mustafa Böğürcü ise teşkilat bünyesinin FETÖ kadrolaşması nedeniyle bozulduğunu söyledi.

Mustafa Böğürcü, 15 Temmuz darbe girişiminde sonra oluşan açığı kapatmak için farklı branşlarda eğitim almış binlerce gencin polis yapıldığına dikkati çekerek şöyle dedi:

Bunlar aslında farklı alanlarda okuyan başka hayalleri olan ancak iş bulamadığından sırf iş bulmak için polis olmuş insanlar.

Oysa polislik bir iş olmaktan ziyade bir yaşam biçimidir kendine göre özellikleri vardır. Önce bu yaşam biçimini benimsemen lazım.

Eskiden polis kolejlerinde ve akademilerinde bu mesleğe alıştırılıyor ardından polis oluyordun.

Şimdi öğretmenlikten mezun olmuş öğretmen olmak hayalinde olan biri sırf iş için polis olunca belli bir süre sonra bu mesleğin kendi kurallarına ve dinamiklerine alışamıyor. Tayin, şark olaylarına, aşırı çalışmaya, disipline buradaki söylemlere ve yapılan işe de adapte olmakta zorlandıkça mutsuzluğu artıyor. Ancak devlet işi olduğundan başka alternatifi de olmadığından bırakıp gidemiyor. Başka bir kamu kurumuna yatay geçiş yapma yollarını arıyor. Bu da sıkıntıları varsa onları daha da büyütüyor.

Ben intihar vakalarının artmasında bunları da etkili görüyorum. Bugün farklı branşlarda eğitim görenlere yatay geçişle başka kamu kurumuna geçeceksiniz desen yüzde 95’i geçer.

ÇÖZÜM YOLLARI NE?

Mustafa Böğürcü, çözüm yolları olarak da şunları önerdi:

- Farklı kamu kurumlarına geçmek isteyenlere yatay geçiş imkanı verilsin.

- Çalışma şartlarını 8 saate yani Avrupa şartlarına çevrilsin.

- Tayinlerinde artık bir siyasi iradenin etkisi olmayacak şekilde "Polis Vazife ve Selahiyet ile Emniyet Teşkilatı Kanunu"nda değişiklikler yapılmalı.

- Çalışma şartlarında iyileştirme yapılarak, mesai süresinin aşılması durumunda ücretler ödenmeli.

- Polisler hizmet içi eğitime tutularak, psikolojileri anlaşıldıktan sonra uygun bürolarda, şubelerde çalıştırılmaları sağlansın. (İndependent)