Akademisyen, ekonomist ve yazar Prof. Dr. Emre Alkin, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının (TCMB) doların 5,00 TL olmasını engellemeye çalıştığını söyledi.

Alkin’in internet sitesinde yer alan yazıda, “Merkez Bankası'nın radikal bir faiz artışına doğru sürüklendiğini belirtmiştim. Nihayetinde TCMB 300 baz puanlık bir artış yaptı ve Geç Likidite Penceresi ‘tuhaflığına’ devam etmeye karar verdi.

Bir kaç defa "sadeleştirme" fırsatı gelse de kullanmayan TCMB, seçim atmosferine girdiğimizden beri 375 baz puan artış yaparak, seviyeye müdahale ettiğini herkese gösterdi. Önce Dolar 4.00 TL olmasın diye uğraştı. Şimdi de 5.00 TL olmasın diye uğraşıyor” sözlerine yer verildi.

ELİNİ GÖSTERİYOR

Alkin’in yazısı şöyle devam etti: “Bu adeta iskambil oynarken rakibe elini göstermek gibi bir durum. Artık tüm piyasa oyuncuları Merkez Bankası'nın psikolojik seviyelere yaklaşırken bir hamle yapacağını görüyor. Ona göre pozisyon alıyorlar. Yapılması gerekeni zamanında yapmayan TCMB'nin ‘Şimdi ne yapayım?’ tarzındaki tereddütleri de rahatlıkla okunuyor. Yani hem elini gösteriyor hem de duygularını belli ediyor.

TEK SEBEP FAİZ DEĞİL

Elbette, birçok faiz yükseltme taraftarı uzmanı itiraz edecek ama, döviz kurlarının yüksekliğinin sebebi faizlerin düşük kalması değildi. Cari Açıktan Dış Borca, Para ve Maliye Politikalarının koordinasyonsuzluğundan Yüksek Enflasyona kadar birçok sebep vardı. Faizlerin düşüklüğü temel sebep olmadı. Ayrıca Kambiyo Rejimini düzenleyen 32 sayılı kararda yapılan değişikliğin tam anlaşılamaması, para politikasının kaptan köşkünde kimin oturduğunun anlaşılamaması da kurların yüksekliğinin baş sebeplerindendi.

Elbette, bu faiz artışından sonra bir süre dolar/TL'de gevşeme olabilir. Ancak ana sebepler ortadan kalkmadığı sürece kurlar yükselmeye kaldığı yerden devam edecektir.”