CiddiGazete- 25-26 Mart tarihlerinde düzenlenecek Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nin başlıca gündem maddeleri arasında Türkiye ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve Türkiye’deki Suriyeli mültecilere mali destek konuları bulunuyor.

Video konferans yoluyla gerçekleşecek zirvede Türkiye ile ilişkilerde öne çıkan gündem maddeleri arasında yer alacak.

AB’NİN OLUMLU BULDUĞU GELİŞMELER

Bloomberg’in konuya dair edindiği taslağa göre, AB liderleri Doğu Akdeniz’de azalan gerilim, Türkiye’nin buradaki faaliyetlerine ara vermesi, Yunanistan ile devam eden istikşafi görüşmeler ve Birleşmiş Milletler himayesinde Kıbrıs sorununun ele alınmasından duyulan memnuniyeti dile getirecek.

Taslağa göre zirvede, Doğu Akdeniz’de AB’nin stratejik çıkarlarının güvenli bir ortamda korunması ve Türkiye ile ilişkilerde iki tarafın da çıkarını gözeten yapıcı işbirliği de ele alınacak.

Son dönemdeki pozitif dinamikleri daha da güçlendirmek adına Türkiye ile işbirliğini artırmaya yönelik olarak, ortak çıkarların olduğu alanlarda yeni kararlar alınacak.

Türkiye ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, toplum düzeyinde işbirliğinin güçlendirilmesi gibi konular da zirvede ele alınacak başlıca konular arasında.

SURİYELİ MÜLTECİLERE FİNANSAL YARDIM

Zirvede Türkiye, Ürdün ve Lübnan’daki Suriyeli mültecilerin finansmanının devam etmesi için finansal bir çerçeve önerisi sunma planı da olduğu belirtildi.

Taslağa göre Doğu Akdeniz’de gerilimin yeniden tırmanması halinde liderler, yaptırımlar da dahil çeşitli önlemleri değerlendirebilir.

AB Türkiye ile düzelen ilişkiler nedeniyle TPAO’nun üst düzey yöneticilerine uygulamayı planladığı yaptırımları durdurmuştu.