CiddiGazete- İngiltere'de yetkililer, ülkedeki sağlık çalışanları için Türkiye'den dün gelmesi beklenen ama geciken 84 tonluk koruyucu malzeme sevkiyatının bugün yola çıkabileceğini açıkladı.

BBC'ye konuşan İngiltere Kültür Bakanı Oliver Dowden, sevkiyatın dün geleceğine dair hükümet açıklaması yanlış çıktıktan sonra, bu konuda kesin konuşmak istemediğini ama malzemeyi taşıyan uçağın bugün öğleden sonra yola çıkmasını beklediklerini söyledi.

Oliver Dowden, "Türkiye ucunda sorunlar vardı. Yeni vaatlerde bulunmak istemiyorum ama gelen bilgilerden uçağın bu öğleden sonra kalkacağını ve malzemenin geleceğini anlıyorum" dedi.

Dowden, Türkiye'den gelen malzemeye ek olarak Çin'den de 34 milyon koruyucu giysi beklediklerini de söyledi.

Kültür Bakanı Dowden, malzemenin bugün geleceği konusundaki açıklamasındaki kesinlikten geri adım attı ve hükümetin sevkiyatı taşıyan uçağın bugün hareket etmesini ancak "umabileceğini" söyledi.

Hükümetin sağlık çalışanlarına yeterli koruyucu malzeme sağlayamadığı, bunları zamanında temin edemediği ve olan malzemenin de tükenmek üzere olduğu eleştirileri giderek yoğunlaşırken, Cumartesi günü bir basın toplantısı düzenleyen İngiltere Yerel Yönetim ve İskan Bakanı Robert Jenrick, sağlık çalışanlarının kullanımı için Türkiye'den Pazar günü (dün) yaklaşık 84 ton kişisel koruyucu ekipman geleceğini ve bunların içerisinde 400 bin adet koruyucu önlüğün de bulunduğunu söylemişti.

'PEK UMUTLU DEĞİLİZ'

İngiltere'de Ulusal Sağlık Hizmetleri'nin malzeme temininden sorumlu bölümün başkanı Chris Hopson, koruyucu malzemenin bugün geleceği konusunda hükümetten gelen açıklamalardan sonra, pek umutlu olmadığını söyledi.

BBC'ye konuşan Hopson, "Bir saat öncesine kadar malzemenin bugün geleceğine dair görece düşük bir beklenti vardı. Bugün gelecekse muhtemelen çok geç gelecek. Bu bize tek tek sevkiyatlara odaklanma konusunda daha dikkatli olmamız gerektiğini gösteriyor" diye konuştu.

Hopson, son haftalarda yaşanan hayal kırıklıklarının, malzeme gerçekten gelene ve kutular açılıp kontrol edilene kadar sağlık çalışanlarına koruyucu malzeme sağlandığından emin olunamayacağını gösterdiğini söyledi.

İngiltere hükümeti şu ana kadar 27 sağlık çalışanının Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Guardian gazetesi ise bugün bu konudaki haberlerin takibi yoluyla 81 sağlık çalışanının bu hastalıktan öldüğünü ama sayının muhtemelen daha da yüksek olduğunu yazıyor.

KAYNAK: BBC Türkçe