CiddiGazete- Dünya basını, Türkiye'deki seçimlerin küresel siyasetteki etkisine dikkat çeken analizler yayımlıyor.

ABD merkezli Bloomberg haber ajansı da Bobby Ghosh imzalı yazısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim söylemlerini inceledi ve Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dış politika yönelimlerini masaya yatırdı.

"BAYAT KLİŞELER"

14 Mayıs'ı "2023'te dünyadaki en önemli seçim" olarak niteleyen Bloomberg, anketlere göre Erdoğan ve Kılıçdaroğlu'nun başa baş olduğunu ve her senaryonun mümkün olduğunu yazdı. Erdoğan ve AKP yöneticilerinin kampanya konuşmalarında umutsuzluk havasının hakim olduğu kaydedilen yazıda, AKP iktidarının seçmenleri ekonomideki felaket yönetimden uzaklaştırmak için "bayat klişeleri" tekrarladığı yorumu yer aldı.

"YENİLGİYE HAZIRLIK İÇİN BAHANE"

Batı'nın seçimi etkilemeye çalıştığı yönündeki iddiaların AKP yöneticileri tarafından sık sık dile getirildiğine dikkat çeken Bloomberg, "Batılı komplolarla ilgili bu tür histerik yorumlar, yenilgiye hazırlık için bahane yaratmaya benziyor" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'deki seçimler Batı'nın hayallerini gerçek yapmayacak" başlıklı yazıda ayrıca, Kılıçdaroğlu'nun iktidara gelmesi halinde Türk dış politikasında çok büyük değişimler yaşanmasının beklenmediği ifade edildi.

ABD Başkanı Biden ve Avrupalı liderlerin Erdoğan'ın gitmesinden memnuniyet duyacağını, Kılıçdaroğlu'nun uzlaşmacı dilinin memnuniyet yaratacağını kaydeden ajans, Kılıçdaroğlu'nun muhtemelen iç politikaya odaklanacağını yazdı. Bloomberg, Batı'nın Kılıçdaroğlu'nun dış politikada daha esnek olmasını istiyorsa Erdoğan'ın Türk ekonomisinde yarattığı enkazı temizlemesine yardım etmesi gerektiğini ifade etti.

Yazıda S-400, Rusya'ya yaptırımlar, Suriye ve mülteciler konusunda Kılıçdaroğlu'nun büyük bir yön değişikliğine gitmeyeceği, yine de Batı'yla ilişkileri yenileme sözü veren muhalefet liderinin samimiyetinden şüphe etmek için bir neden olmadığı belirtildi. Bloomberg, Türkiye'de iktidar değişse bile ülkenin kendi önceliklerini ortaya koyacağı değerlendirmesine yer verdi.