CiddiGazete- Takibe düşen veya icra aşamasına gelmiş kredi ve kart borçlularına yönelik bir çalışma yürütüldüğü ifade edildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmanın son aşamaya geldiği belirtildi.

ERDOĞAN AÇIKLAYACAK

Akşam gazetesinin haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı yetkilileri dün bir toplantı daha yaptı. Yargıya taşınan kredi ve kart borçları konusunda neler yapılabileceğine ilişkin bir taslak hazırlandı. Taslağa ilişkin detaylar henüz paylaşılmadı. Taslağın ilk kabine toplantısında Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacağı, gerekli açıklamayı Erdoğan’ın yapacağı ifade edildi.

DAR GELİRLİLERE YÖNELİK

Edinilen bilgiye göre, söz konusu taslak, kredi veya kredi kartından dolayı takibe düşmüş, icralık olmuş dar gelirli tüketicileri kapsayacak. Üzerinde çalışılan düzenlemeler arasında borç öteleme, yeniden yapılandırma ve takip süresinin uzatılması gibi konular yer alıyor. Takibe düşen tüketici sayısı son dönemde bir buçuk kat artmıştı.

KARTLI HARCAMALAR ANALİZİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Visa'nın üçüncüsünü gerçekleştirdiği, "Kartlı Harcamalar Analizi"ne göre, 2022 yılının ilk çeyreğinde aylık kartlı harcamalar ortalaması geçen yılın aynı ayına göre yüzde 85 arttı.

Dün açıklanan verilere göre ilk çeyrekte e-ticaret harcamaları yüzde 90, banka kartı harcamaları yüzde 118 büyümesi, temassız ödemeler de 3 kat artış gösterdi.

Seyahat harcamalarında yüzde 201 büyüme gözlemlenirken, yeme-içmede bu oran yüzde 225'e ulaştı.

TAKİBE DÜŞENLER

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) sorunlu kredileri takibe atma süresi esnekliğinin tamamen uygulamadan kalkmasıyla birlikte ocak ayında bireysel kredi ve kart borcundan takibe düşenlerin sayısı üçe katlandı. Geçen yıl ocak ayında 73 bin kişi kart ve kredi borcundan takibe düşerken bu yıl sayı 222 bine çıktı.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine göre, bireysel kredi kartlarını da içeren bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacaklar bir önceki yıla göre yüzde 55 artışla 30.5 milyar TL oldu.

Takibe düşenlerin sayısı da yılın ilk 5 ayında 403 binden 748 bine çıktı. Takipteki krediler hariç bireysel kredi kullanan kişi sayısı son bir yılda yaklaşık 1.6 milyon kişi artarak 36.1 milyon kişiye ulaştı. Borçlu kişilere ait ortalama kredi bakiyesi ise 31 bin 500 TL olarak gerçekleşti.