CiddiGazete- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Ahmet Davutoğlu ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın bir araya geldiği, 25 Nisan tarihinde gerçekleştirilen “altılı masa” toplantısında “ortak cumhurbaşkanı” vurgusu yapıldı. Toplantının ardından yapılan açıklamada, cumhurbaşkanı adayı için 6 kriter belirledi.

Buna göre belirlenecek aday; uzlaşmacı, özgürlükçü, demokratik değerleri içselleştirmiş, milletin tamamını kucaklayan, siyasi ahlak ilkelerini benimseyen, liyakat sahibi bir isim olacak.

Gazete Duvar’da yer alan kulis haberine göre, 6 kritere ek olarak belirlenen ancak açıklanmayan 3 kriter daha var. Söz konusu kriterlere ilişkin haber şöyle:

“CHP, İYİ Parti, SAADET, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nin oluşturduğu 6’lı masanın son toplantısında ‘ortak cumhurbaşkanı’ vurgusu yapıldı, cumhurbaşkanı adayı için de 6 kriter belirledi. Buna göre belirlenecek aday uzlaşmacı, özgürlükçü, demokratik değerleri içselleştirmiş, milletin tamamını kucaklayan, siyasi ahlak ilkelerini benimseyen, liyakat sahibi bir isim olacak. Ancak buraya yazılmayan 3 kriter daha var.

Muhalefet kulislerine göre yazılmayan bu kriterlerin en başında ‘olmazsa olmaz’ olarak ifade edilen ‘seçilebilirlik’ yer alıyor.

İkinci önemli kriter de aslında ‘cumhurbaşkanlığını imha için’ bu koltuğa oturacağı ifade edilen kişinin bırakma isteğini de en başta kabul etmiş bir isim olması.

Kriterlere yazılmayan üçüncü özellik ise seçilecek kişinin koltuğa oturduktan sonra da 6’lı masada oturan tüm liderlerle ortak çalışma yürütebilecek nitelikleri taşıması.

Özetle ortak cumhurbaşkanı adayı, açıklanan 6 kriterin yanı sıra seçilebilecek, inebilecek, yetkileri paylaşacak bir isim de olacak.