CiddiGazete- İran'ın eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin aktivist kızı Faezeh Haşimi, beş yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Haşimi'nin avukatı yöneltilen suçlarla ilgili fazla detaya girmedi Ancak ISNA haber ajansı, Tahran savcısının geçen yıl Haşimi hakkında "sisteme karşı propaganda" suçlamasıyla dava açtığını hatırlattı.

Devlet medyası Eylül ayında Haşimi'nin 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin gözaltında ölümü üzerine başlayan protestolar sırasında "ayaklanmaları kışkırttığı" gerekçesiyle tutuklandığını bildirmişti.

Amini'nin gözaltında ölümüyle başlayan protestolar, 1979'daki İslam devriminden bu yana İran'ın dini yöneticilerine karşı en büyük meydan okumalardan biri olarak tarihe geçti.

Savunma avukatı Neda Shams Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Faezeh Haşimi tutuklanmasının ardından beş yıl hapis cezasına çarptırıldı ancak ceza henüz kesinleşmedi" dedi.

Faezeh Haşimi 2012 yılında, 2009 yılındaki tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar uzanan "devlet karşıtı propaganda" suçlamasıyla hapis cezasına çarptırılmış ve siyasi faaliyetlerden men edilmişti.

Babası 2017 yılında hayatını kaybetmişti. Rafsancani, İslam Cumhuriyeti'nin kurucularından biriydi. Eski cumhurbaşkanı Rafsancani, ekonomik olarak pragmatik ve Batı ile daha iyi ilişki kurma politikalarıyla adından söz ettiriyordu.