CiddiGazete- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayladığı kararname ile Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar oldu. Torunlar, 2010-2014 yılları arasında Kudüs Başkonsolosu ve Filistin Büyükelçiliği görevini üstlenmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün gece büyükelçileri arayarak yeni görevlerini tebliğ etti. Buna göre, Bakan Yardımcısı Sedat Önal Newyork BM Daimi Temsilciliği'ne, Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı ise Brüksel AB Daimi Temsilciliği'ne getirildi.

İsrail, İlişkilerin normale dönmesi adımından bir ay sonra Türkiye'ye büyükelçi atanmasını onaylamış ve İsrail Dışişleri Bakanlığı, Irit Lilian'ın Türkiye büyükelçisi olarak atandığını duyurmuştu.

NE OLMUŞTU?

Gazze'ye giden Mavi Marmara gemisine 31 Mayıs 2010'da uluslararası sularda İsrail'in düzenlediği ve dokuz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının ölümüyle sonuçlanan saldırıdan sonra İsraille büyükelçiler karşılıklı geri çekilmişti.

Haziran 2016'da iki ülkenin tazminat ve Gazze'ye insani yardım konularında anlaşmasıyla, ilişkiler yeni atanan büyükelçiler ile canlanmıştı. Çok geçmeden, Aralık 2017'de dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını ilan etmesi ve ABD Büyükelçiliği'nin Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma planı sebebiyle tekrar gerilen ilişkiler, büyükelçiliğin açılacağı Mayıs 2018'de Filistinlilerin düzenlediği protesto gösterilerindeki polis müdahalesi sebebiyle yaşanan ölümlerin ardından kopmuştu.

Türkiye, Tel Aviv Büyükelçisi Kemal Ökem'i geri çekmişti. İsrail'in geri çağırdığı Ankara Büyükelçisi Eithan Naeh'in görev süresi dolmuş, yerine atama yapılmamıştı.