CiddiGazete- Rüşvet skandalı iddialarında ismi geçen AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu Ban'ın eşi Ünal Ban, Muğla'nın Milas ilçesinde gözaltına alındı.

Ünal Ban'ın rüşvet iddiaları nedeniyle değil, eşinin evde çektiği başı açık videosunu Sedat Peker'e gönderdiği için gözaltına alındığı iddia edildi.

Ban'ın gözaltına alınması konusuyla ilgili savcılık tarafından henüz resmi bir açıklama yapılmadı. AKP'li vekilin eşinin gözaltına alınmasıyla ilgili haberi yandaş Sabah Gazetesi, "THK Üniversitesi eski röktörü yakalandı" başlığıyla verdi. Sabah'ın haberinde Sedat Peker'in iddialarından ve Ünsal Ban'ın Zehra Taşkesenlioğlu'nun eşi olduğundan söz edilmedi.

"ENİŞTE"NİN SUÇLARI ŞİMDİ AKILLARINA GELDİ

Ünsal Ban, AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu ile 2019 yılında evlendi. Sabah'ta yer alan haberde, Ban hakkında dile getirilen suçlamaların büyük çoğunluğu evlilik tarihinden önce.

Sabah'ın "enişte"yle verdiği haberde şu ifadeler kullanıldı:

THK Üniversitesi eski rektörü Ünsal Ban, deniz yoluyla yurt dışına kaçmaya çalışırken Muğla Milas'ta yakalandı. Ünsal Ban hakkında, eşine ait kişisel verileri organize suç örgütü lideri ile paylaşma, tehdit ve şantaj suçlamaları bulunuyor. Türk Hava Kurumu eski rektörü Ünsal Ban hakkında devam eden birçok dava ve soruşturma bulunuyor.

Ünsal Ban, 2010 yılında üniversite kurmak isteyen Türk Hava Kurumu Başkanı Osman Yıldırım'a yardımcı oldu, 7 Eylül 2010 tarihinde kurulan THK Havacılık Vakfı'nda 7 Şubat 2014 tarihine kadar Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı ve 2011 yılında THK Üniversitesinin kurulmasından sonra da Rektör olarak 2015 yılına kadar görev aldı.

THK Üniversitesi Mütevelli Heyeti eski başkanı Osman Yıldırım ve eski rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban'ın gerçekleştirdiği usulsüzlüklerin bir internet sitesinde yayınlanan haberde yer alması ve iddiaların suç ihbarı sayılması üzerine harekete geçildi.

Rektörlük görevinden ayrılmasından sonra hakkında THK Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Osman Yıldırım ve üniversite çalışanlarıyla birlikte THK üniversitesini zarara uğratmaktan dolayı çok sayıda davalar açıldı.

Türk Hava Kurumu, üniversite eski rektörü Ünsal Ban ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Yapılan yargılamalar sırasında Ünsal Ban ve Nevin Yörük'ün fiillerin işlendiği tarihte Rektör ve Rektör Yardımcısı sıfatına haiz olması nedeniyle 2547 Sayılı Kanun'un 53/c Maddesine göre Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca soruşturmanın yapılması gerektiği mütalaası ile suç teşkil ettiği iddia edilen konulara ilişkin soruşturmalar usulünce yapılmadığı gerekçesiyle mahkemelerce YÖK'e intikal ettirilmiştir. YÖK'ten usulünce soruşturulması istenilen ve halen mahkemelerde derdest olan konular özetle içerik olarak aşağıda açıklanan hususları kapsamaktadır: Macun Mahallesinde iller Bankasının üstünde anayola cepheli mülkiyeti Üniversiteye gelir amaçlı THK Başkanlığınca devredilen 11.593 m2 arsayı usulsüz bir şekilde Üniversiteye yüzde 20 den az pay almak suretiyle kat karşılığı inşaata konu ettirmek ve elde edilen 70 daireyi de üçte bir fiyatına bir emlakçıya toptan sattırmak, Ünsal Ban talimatlarıyla Mütevelli Heyet Karar Defterine Mütevelli Heyetin bilgisi dışında sonradan eklemeler yaptırmak suretiyle Rektör maaşını 2012 yılında 100 bin TL'ye çıkarmak suretiyle haksız maaş almak, 2013 ve 2014 yıllarında Üniversitenin tanıtımı ve reklamı adıyla harcama yapmak suretiyle üniversite gelirlerini şirketlere aktarmak ve bunlardan birinde de aynı iş için mükerrer olarak 619 bin 500 TL ödeme yapmak, 2012-2014 yılları arasında Üniversite personeli dahi olmayan çalışanların yakını ve akrabası birçok kişiyi çok defa Seyahat Yönergesi'ne aykırı olarak yurtdışı seyahatlere göndererek giderlerini üniversiteden ödetmek, Osman Yıldırım ve Ünsal Ban'ın akraba ve yakınlarını (eş, çocuk, yeğen vb.) sanki üniversite öğrencisiymiş gibi tüm masrafları üniversite tarafından karşılanarak Amerika'ya göndermek, pahalı saat ve hediyeler almak, özel olarak kendisinin yazdığı 'Bir Liderin Ekonomi Gündemi 365' adlı kitabı 75 bin 600 TL'ye bastırmak ve masraflarını üniversiteden ödetmek, üniversite idari yöneticilerine ve çeşitli çalışanlara çeşitli görevler verilmiş göstererek ödemeler yaptırmak, bazı akademik personeli kendisine özel yardımcı olarak çalıştırmak ve üniversitede ek ders yapıyor göstererek bunlara ödemeler yaptırmak gibi konular ile üniversiteyi zarara uğratmak fiillerinden oluşmaktadır."