CiddiGazete- Ankara Büyükşehir Belediyesi, Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla "Farkındayız Yanınızdayız" başlıklı etkinlik düzenledi.

Etkinliğe CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, CHP'li milletvekilleri, dernek ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Etkinlikte konuşan Mansur Yavaş, katılımcılara teşekkür etti.

"KARANTİNADA HİSSEDİYORUZ KENDİMİZİ DİYORLAR"

Otizme farkındalık anlamında sivil toplum örgütleri temsilcilerinin konuşmaları sırasında eksikliklerini fark ettiklerini söyleyen Yavaş, "Karantinada hissediyoruz kendimizi diyorlar. Bizim bir etkinliğimiz var sayın Genel Başkanım; biraz sonra kendilerine müjde olarak vereceğim. Biz sadece ihtiyaç olarak biliyorduk" dedi.

"GETİRDİM, TERCÜME DE ETTİM"

İngiltere'de tanık olduğu bir uygulamayı örnek gösteren Mansur Yavaş, şöyle konuştu:

"Bildiğiniz gibi benim torunum İngiltere'de. 2 yaşındayken belediyeden evine geldiler. Çocuğu görmeye geldik dediler. Biz anlamadık neden geldiklerini. Benim dilim de yeterli değil. Daha sonra 2 buçuk, 3 yaşında tekrar geldiler ve bir anket formu verdiler. Meğer orada verilen anketleri doldurduğunuz zaman cevaplara göre çocuğun gelişiminde bir şey olup olmadığını tespit ediyorlar. O önleyici eğitime daha önce başlıyorlar. Ben bu soruların hepsini getirdim, tercüme de ettim. Fakat şöyle bir problem var. Bizim tek başına kendi birimimizin yetişme şansı yok. Ama mutlaka bir şekilde yapacağız. En azından bugünkü ortamda internet üzerinden kendilerine göndererek oradan aldığımız sonuçları aileyle paylaşarak tedavi ve eğitime başlamalarını sağlayacağız."

"BAKANLIĞIN MUTLAKA YEREL YÖNETİMLERLE İŞ BİRLİĞİ YAPMASI GEREKİYOR"

SMA hastalığına karşı Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı ücretsiz test uygulamasına değinen Yavaş, "Biz toplum olarak bir iş başımıza geldikten sonra tedbir alıyoruz. SMA ile ilgili bizden hep yardım talebinde bulunuyorlardı. Biz bir kampanya başlattık. Evlenmeden önce ücretsiz belediye olarak biz testi yaptıracağız, üstleneceğiz diye. Birkaç tane SMA’lı olmak ihtimali olan çifti yakaladık. Onlar da yarın bir gün kampanyaya ihtiyaç duyacaklardı. Bizim her şeyden önce Sağlık Bakanlığı’nın mutlaka yerel yönetimlerle iş birliği yaparak bunu yapmaları gerekiyor" dedi.

SİNCAN VE ANITTEPE'YE İKİ YENİ TESİS

Ankara'da iki yeni tesis kazandıracaklarını duyuran Yavaş, şunları söyledi:

"Sayın genel başkanım; biz geçen hafta bağımlılar ile ilgili bir bölüm açtık. Onları yeniden hayata kazandırmak için çalışıyoruz. Dün Alzheimer hastalarının ailelerinin zaman zaman gelip oraya bırakabilecekleri tesisi açtık. Pazartesi günü Sincan'da, çarşamba günü de Anıttepe'de iki mola evi diye tabir edilen ve Ankara'da büyük ihtiyaç olan yer açıyoruz. Orada herhangi bir işiniz olduğu zaman çocuklarınızı oraya güvenerek bırakabileceğiniz iki tesis açıyoruz."