CiddiGazete- Meclis’te bütçe görüşmeleri devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın 2023 yılı bütçesi üzerinde İyi Parti Grubu adına konuşan Siyasi İşler Başkanı ve Ankara Milletvekili Koray Aydın, AKP'yi eleştirdi.

"SİZİN GARANTİNİZ BİLE YALAN"

İktidarın Kamu Özel İşbirliği (KOİ) projelerini eleştiren Koray Aydın, hazineden para çıkmaması için Osmangazi Köprüsü'nden günlük 40 bin değil, tam 233 bin otomobil eşdeğeri aracın geçmesi gerektiğini belirterek, "Bu ne demek? 40 bin araç geçiş garantisinin yüzde 584 fazlası gerekiyor demek. Değerli arkadaşlar, bu ne demek? Bu iktidarın garantisi bile yalandır demek. İktidarın gözünün içine baka baka buradan milletin kürsüsünden haykırıyoruz; işte soygun, işte talan; sizin garantiniz bile yalan" dedi.

"ARADAKİ FARKI DEVLET ÖDÜYOR"

Konuşmasında Osmangazi Köprüsü örneğinde garanti ödemelerine ilişkin bilgi veren Koray Aydın, araç geçiş garantisi tutturulsa bile, geçişlere uygulanacak ücretin dolar üzerinden garanti edildiğini belirterek şunları söyledi:

- Artan araç geçişi ile birlikte Osmangazi Köprüsü için araç geçiş garantisi ödemesi yapılmayacağı algısı yapılıyor ama gerçek hiç de öyle değil.

- Araç garantisinin tutturulması hazineden işletici firmaya ödeme yapılmayacağı anlamına gelmiyor.

- Çünkü, köprülerden geçişle ilgili kamuya maliyet, sadece araç garantisi kaynaklı ödemeyi değil, köprü geçiş ücreti için uygulanan sübvansiyonu da içeriyor. Yani sadece geçmeyen araçların değil, geçen araçlara ait ücret farkı da kamusal yükümlülük olarak iktidar tarafından kabul edilmiş ve garanti edilmiş durumdadır. Yani aradaki farkı da devlet ödüyor.

"DELİ DUMRUL DÜZENİ"

"Müşteri garantili yatırım" adı altında "yandaşlara" para kazandırıldığını, bu durumun "Deli Dumrul Düzeni" olduğunu belirten Aydın, "Evet, yanlış duymadınız. İktidar köprüden geçenden 185 lira alırken, garanti şartları gereğince şirkete tek bir araç için günlük dolar kuru üzerinden yaklaşık 964 lira ödüyor. Yani iktidarın otomobil için uygulaması gereken tarife aslında 964 liradır.

Bu paraya köprüden kim geçer arkadaşlar? Hakikaten yani bu paraya köprüden kim geçer? Bu parayla köprüden vatandaşlar değil ancak zengin yandaşlar geçer. Çünkü bu imkân, bu para ancak onlarda var şu anda.

Bütün bu rakamlar, iktidarın, bayramlarda olan geçiş sayıları üzerinden oluşturduğu algıyla milleti ve kamuoyunu aldattığını açık ve net bir şekilde ortaya koyuyor. Bütün bu rakamlar, iktidarda insaf ve vicdan kırıntısının bile kalmadığını açık ve net bir şekilde gösteriyor" diye konuştu.

"PROJEYE DEĞİL, RANTA KARŞIYIZ"

"Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener ve parti sözcülerimiz her fırsatta söylüyor: Biz projeye değil, ranta karşıyız; biz projeye değil, soyguna karşıyız; biz projeye değil, vurguna karşıyız" ifadelerini kullanan Aydın şöyle devam etti:

- Hatırlarsanız iktidar ilk başladığında seçimleri de baz alarak kendi dönemlerine belli isimler vermişti "çıraklık dönemi" "kalfalık dönemi" "ustalık dönemi" gibi, dikkat ettiniz mi?

- Ancak Sayın Erdoğan 2018'den sonraki döneme her ne hikmetse bir isim vermedi ya da veremedi ama bu dönemin adını milletimiz yaşayarak vermiştir, bu iktidarın son dönemi zam ve zulüm dönemidir.