CiddiGazete- İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bugün 66. doğum gününü kutladı. Akşener'e günün ilk sürprizi, İyi Parti Genel Merkezi çalışanları tarafından yapıldı.

Genel Merkez çalışanları, sabah saatlerinde partiye gelen Meral Akşener'i çiçeklerle karşıladı.

Duygulanan Akşener, personelle ve partililerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

İyi Partili gençler, Meral Akşener makam odasında otururken, "Başbakan Meral Akşener" yazan pastayla müzik eşliğinde sürpriz yaptılar.

MERAL AKŞENER KİMDİR?

Selanik'ten Kocaeli'ye göç eden muhacir bir ailenin kızı olan Meral Akşener, 18 Temmuz 1956 tarihinde Tahir Ömer Bey ve Sıdıka Hanım'ın çocuğu olarak Kocaeli'nin İzmit ilçesine bağlı Gündoğdu köyünde dünyaya geldi.

1974 yılında Bursa Kız Öğretmen Lisesini tamamlamasının ardından 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden mezun oldu.

1979 ve 1982 yılları arasında öğretmen olarak çalışan Akşener, 1982 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Kocaeli Mühendislik Fakültesinde araştırma görevlisi oldu.

Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yakın Çağ Tarihi Bilim Dalı'nda yüksek lisansını, aynı üniversitenin Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Türk Tarihi Anabilim Dalı'nda ise doktorasını tamamladı. Kocaeli Üniversitesi'nde İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı görevinde bulundu.

Zübeyde Hanım Şehit Aileleri Vakfı'nın kuruluşunu gerçekleştirdi ve başkanlığını yaptı.

SİYASİ YAŞAMI

Siyasete, 1994 yerel seçimlerinde Doğru Yol Partisinden Kocaeli Büyükşehir Belediye başkan adayı olarak girdi.

1995 yılında Doğru Yol Partisi (DYP) Kadın Kolları Başkanı olan Meral Akşener, 1995 yılındaki genel seçimlerde, DYP Kocaeli milletvekili olarak meclise girdi. Necmettin Erbakan başkanlığında 28 Haziran 1996 tarihinde Refah Partisi (RP) ve DYP koalisyonunun oluşturduğu 54. Türkiye Hükümeti'nden 3 Kasım 1996 tarihinde Susurluk kazası sonrası İçişleri Bakanlığı görevinden istifa eden Mehmet Ağar'ın yerine İçişleri Bakanlığı görevini üstlenerek Türkiye tarihindeki ilk kadın İçişleri Bakanı oldu.

28 Şubat sürecinin yaşanması ile 54. Türkiye Hükümetinin dağılmasının ardından görev süresi 30 Haziran 1997 tarihinde son buldu.

1999 Türkiye genel seçimlerinde DYP İstanbul milletvekili olarak tekrar meclise girdi. 2002 Türkiye genel seçimlerinde ise DYP %9,54 oy alarak baraj altında kaldı.

AKP'NİN KURULUŞUNDA YER ALDI MI?

4 Temmuz 2001 tarihinde Doğru Yol Partisinden istifa ederek Fazilet Partisinden kopan Abdullah Gül ile Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğini yaptığı "yenilikçi" kanat olarak adlandırılan oluşuma katıldığını Abdullah Gül ve arkadaşlarının çalışma ofisi olarak kullandıkları Politik Araştırmalar Merkezi'nde basın toplantısıyla ilan etti.

Yeni parti için çalışma yaparken, oğlunun da parti adı için çalışma yürüttüğünü söyledi. Ancak bir süre sonra "Milli Görüş çizgisini sürdürüyorlar" diyerek hayal kırıklığı yaşadığını belirtip, yenilikçi hareketten ayrıldı.

Akşener, Devlet Bahçeli'nin daveti üzerine 3 Kasım 2001 tarihinde Milliyetçi Hareket Partisine katıldı.

MHP SÜRECİ

2001 yılında Milliyetçi Hareket Partisine katılan Meral Akşener, 2007 Türkiye genel seçimlerinde MHP İstanbul milletvekili olarak meclise girdi.

Bu süre içerisinde Devlet Bahçeli'ye siyasi işler alanında başdanışmanlık yaptı.

2004 yerel seçimlerinde MHP'den İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı oldu.

En son 1968 yılında Cumhuriyet Halk Partisi'den Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili seçilen Muş milletvekili Hayriye Ayşe Nermin Neftçi'den sonra 10 Ağustos 2007 tarihinde Güldal Mumcu ile beraber TBMM Başkan Vekilliği görevine seçildi.

TBMM'de Türkiye-Çin Parlamentolararası Dostluk Grubu üyeliği yaptı.

2011 ve Haziran 2015 genel seçimlerinde MHP İstanbul milletvekili olarak tekrar meclise girdi. Fakat Kasım 2015 genel seçimlerinde, adı cumhurbaşkanı adayları arasında geçince Devlet Bahçeli tarafından milletvekili adayı gösterilmedi.

MHP'DEN İHRAÇ SÜRECİ

MHP'deki başarısız yönetime tepki gösteren ülkücülerle birlikte hareket ederek genel başkanlığa aday oldu.

Yasal olarak yapılması gereken kongre, o dönem MHP MYK üyesi olan bugünün DP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt tarafından Sivas Gemerek ve Kastamonu Tosya mahkemelerine taşınarak AKP'nin de desteğiyle iptal ettirildi.

7 Eylül 2016'da, Meral Akşener'le birlikte hareket eden, aralarında Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı yapmış, MHP'den milletvekili adayı olmuş, kamuoyunda ülkücü kimliğiyle tanınan kanaat önderi 22 Türk milliyetçisi, "terörle mücadele" ekipleri tarafından gözaltına alındı. Operasyondan bir gün sonra, 8 Eylül 2016'da Meral Akşener MHP'den ihraç edildi.

Gözaltına alınan ülkücüler ise 15 gün Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde tutulduktan sonra büyük çoğunluğu mahkemeye dahi çıkartılmadan serbest bırakıldı ve haklarında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

İYİ PARTİ GENEL BAŞKANLIĞI

Meral Akşener, MHP'de siyaset yapma imkanı kalmayınca 25 Ekim 2017'de MHP'den ayrılan 5 milletvekiliyle birlikte İyi Parti'nin kuruluşuna önderlik etti.

24 Haziran 2018 genel seçimleri için İYİ Parti'nin seçime katılabileceği konusunda oluşan tartışmalar sonucunda Meral Akşener, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan 15 milletvekilinin kendi partisine geçmesini talep etti. Böylece oluşan meclis grubu sayesinde İYİ Parti hem teşkilatlarının oluşması hem de grup kurulması nedeniyle seçime girmeye hak kazandı.

Akşener, 2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminde cumhurbaşkanı adayı olmak için 2 Mayıs 2018'de YSK'ya başvurdu ve seçmenlerin aday teklifinde bulunabildiği ilk gün olan 4 Mayıs 2018'de gerekli 100.000 imzaya ulaşarak aday olmaya hak kazandı.

ÖZEL YAŞAMI

Meral Akşener, 1980 yılından beri makine mühendisi Tuncer Akşener ile evli olup Fatih Akşener (d. 1984) adında bir oğlu vardır.