MUHALEFETİN ittifakı dün itibarıyla tamamlandı; 4 katılımlı, 3 partili ittifakta uzlaşıldı.

CHP, İYİ Parti, SP ve DP liderlerinin bugün kamuoyu önünde imzalayacakları protokolde DP, ittifaka İYİ Parti listesinden katılacak.

Böylece seçim listesinde muhalefet birliği 3 partiyle temsil edilecek.

Bu noktaya da CHP, SP ve İYİ Parti’den yöneticilerin ısrarı üzerine gelindi.

“Kırat amblemi oy pusulası üzerinde yer almalı” telkinlerine DP yönetimi olumlu yaklaşmadı.

İYİ Parti ile aynı tabana hitap etmelerinden dolayı düşük oy alacaklarını ve milletvekili çıkaramayacaklarını gerekçe gösterdi.

Bu durumda DP, seçime girme hakkını elde eden parti olduğu için genel başkan veya parti yönetiminden birinin İYİ Parti listesinden aday gösterilebilmesi için partiden istifa etmesi gerekiyordu.

DP Lideri Gültekin Uysal bunu uygun bulmadı ve parti kimliği yerine, arkadaşlarıyla birlikte İYİ Parti listesinden aday olmalarının faydalı olacağı kararına vardı.

DP yönetimi bir başka gerekçe olarak da milletvekilleri ilk bölünümde ittifaka dağıtıldıktan sonra ikinci D’Hondt bölünmesinde kendi oylarından CHP’nin bir milletvekili fazla kazanacağına dikkat çekti.

İYİ Parti ile birlikte olmaları halinde ittifak içindeki oyu yükseleceğinden daha fazla milletvekili düşeceği hesabı da kararda etkili oldu.

CHP ise isterse seçime katılmaya hak kazanmamış partilerden kendi listesinde aday gösterebilecek; ittifak buna olumlu bakıyor.

Muhalefet ittifakı ise bu durumda oy pusulasında 3 partili, 4 katılımlı olarak bugün açıklanacak.

ADI NE OLACAK?

YSK’ya verilecek ve kamuoyuna duyuru niteliğini taşıyacakla birlikte teknik detayları belirleyen iki protokol hazırlandı, ittifaka verilecek ad konusunda ise karara varılamadı.

CHP, “Demokrasi Birliği” ismini önerirken, SP’den “Huzur İttifakı” önerisi geldi.

İYİ Parti ise “Millet İttifakı” adının “Cumhur İttifakı”na karşı algı yaratacağını belirtti; karar liderlere bırakıldı.

Masada en uzun tartışılan konulardan biri de ittifak protokolü konusu oldu.

CHP geniş kapsamlı protokol metniyle geldi.

İYİ Parti ise bu kadar geniş kapsam yerine kısa ve öz birkaç maddeden oluşan bir protokolün daha faydalı olacağını, sonuçta koalisyon yapmadıklarını bildirdi.

Metin kısaltıldı ve liderlerin onayına sunuldu.

CHP ADAYI

İttifakın açıklanmasının ardından CHP de yarın Cumhurbaşkanı adayını ilan edecek.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun partinin önde gelenlerine Yılmaz Büyükerşen, İlhan Kesici ve Muharrem İnce’nin ismini sorduğu, hangisinin daha etkili olacağı üzerinde durduğu belirtildi.

CHP aday belirleme sürecinde önce ittifakın nasıl şekilleneceğini görmek istedi, ona göre bir aday belirlemeyi uygun buldu.

İttifakın 4’lü olacağı ortaya çıkınca, CHP kendi tabanını kimin daha iyi konsolide edip oylarının bir başka tarafa gitmesini engelleyeceği üzerinde çalıştı.

Bu kapsamda adayın kesinlikle CHP üyesi olmasına karar verilirken, 3 isim üzerinde kamuoyu nabzı çalışması dün de devam etti.

Parti dışından bazı isimler dile getirilmesine karşın, CHP’nin etkin isimlerinden biri, “Kesinlikle CHP üyesi olacak, kararlıyız” dedi.

CHP’nin adayının bugünkü Meclis Grubu Toplantısı’nda daha da netleşmesi bekleniyor.