1 Nisan'da İYİ Parti gerçek anlamda ilk kongresini yapmaya hazırlanırken, dedikodu kazanı da kaynamaya başladı. Bu tarihe kadar sadece seçime girme hakkı kazanmak için yapılan parti kongresi ve il-ilçe kongreleri dışında ilk kez seçimli parti kongresi yapılacak.
Başta yerel seçimler olmak üzere tarihi üç seçime bu kadrolar ile girilecek. Ya Devlet Bahçeli’nin dediği gibi “Kurun partinizi, alın boyunuzun ölçüsünü” olacak, yada iddiasını gerçekleştirerek önce mahalli seçimlerde, sonra da başkanlık ve genel seçimlerde başarılı olacak.
İlk hazırlanılacak ve herşeyin ölçüsü ve göstergesi olacak seçim mahalli seçimler. Bu seçimden başta büyükşehir ve çeşitli il belediye başkanlıkları kazanmak partinin iddiasını göstermek açısından çok önemli.
Bunun yanında bu kongrede İYİ Parti, oturacağı siyasi çizgi ve siyaset yöntemini belli edecek.
Peki tüm bunlar bu kadar önemli iken “blok liste” isteği ne anlama geliyor? Tabanın da anlayamadığı bu. Yaklaşık iki sene MHP genel merkezi tek adamlıkla ve anti demokratik uygulamalar nedeniyle eleştirildi ve kongre için imza toplandı. Bu demokratik tavır tüm ülkeye umut olmuşken, nereden çıktı çıktı bu “blok liste” dayatması?
Ben “blok” liste ile “korkak” listeyi aynı durum olarak görüyorum. İki sene boyunca meydanlarda anti demokrasi, tek adamlık eleştirisi yapılırken, böyle bir absürt tablo demokrasi beklenen bir yapıya yakışmadı. Blok listeyle genel kurula gitmek, tabana güvensizliğin, korkunun işaretidir.
Bu süreçte yeni parti kurmanın haklı gerekçeleri ortadan kalkacağı gibi, Devlet Bahçeli de bu tabloya kıs kıs gülecektir. “Bunların derdi MHP’yi bölmekti. Şimdi anladınız mı beni diyecek ve bunu milliyetçi tabana anlatması bu sefer hiç zor olmayacak!”
Üç ay önce yazılan delegenin karşısında bile yerini garantilemek için hazırlanan “blok liste” siyasi korkaklığın kongre salonuna yansımasından başka bir değer ifade etmez.
Meral Akşener, yakın çevresinin önerilerini bu kez demokrasi adına dinlememeli. Halkın kurduğunu söylediği partide, parti üyelerine de söz vermeli. 1 Nisan bu nedenle İYİ Parti açısından genel kuruldan öte samimiyet testi de olacak.