"Anketler yüzde 5-6 derken biz yüzde 10 oy aldık" ifadesi siyasi iflasın ilanıdır.

MHP'nin yüzde 10 oy alması, Balgat'a bayram sevinci yaşattı ancak 54 yıllık bir partinin yüzde 10'da kalması aslında utanılacak bir sonuç doğurdu.

Kazanılan ve kaybedilen yerlerdeki milletvekili tablosu incelendiğinde; bugün MHP'yi yöneten grubun başarısız olduğu görülecektir.

Şöyle ki; MHP İstanbul, Ankara ve İzmir'de büyük yıkım yaşadı. İstanbul'da milletvekili sayısı 8'den 5'e, Ankara'da 5'ten 3'e, İzmir'de 2'den 1'e düştü.

Bu üç büyük şehirde üst sıralara kimler aday yazıldı; başkanlık divanındaki isimler... Demek ki başkanlık divanındaki isimlere seçime girdikleri yerlerdeki MHP tabanı kırmızı kart gösterdi.

Bir önceki seçime göre artan nüfusa ve seçmen sayısına orantılı üç büyük şehirde oy yükselişi oldu mu; hayır. Milletvekili sayısı muhafaza edildi veya artırıldı mı; hayır. Başkanlık divanı üyelerinin listelerin üst sıralarında yer aldığı üç büyük şehirde altı milletvekili kaybedildi.

Şöyle de ifade edilebilir: Kamuoyunun tanıdığı isimlerin ön sıralarda olduğu listeler sınıfta kaldı.

İlk kez vekil çıkartılan illere bir bakar mısınız: Balıkesir, Bolu, Çankırı, Çorum, Elazığ, Giresun, Gümüşhane, Isparta, Nevşehir, Niğde ve Kilis... Buralardan aday gösterilen isimler kamuoyu tarafından tanınmayan adaylar. MHP tabanında büyük çoğunluk, tanıdığı genel merkez yöneticisine oy vermedi; tanımadığı adayın yer aldığı pusulada ise üç hilale mührünü bastı.

Oy pusulasına şu anki MHP yönetiminden tek bir isim yazılmasa; sadece üç hilal olsa, MHP en az yüzde 30 oy alır.