Ankara'da Maltepe Bulvarı'ndan çok yürümüşlüğüm vardır. Bulvarda her binanın altında pavyon ışıkları yanar, çoğu da kırmızı renktedir. Benim gibi "O ışıkların gerisinde nasıl bir hayat vardır?" diye sizlerin de merak ettiği olmuştur. Fakat bu merakımızı gidermek bize çok pahalıya patlayacağı için kırmızı ışıklı kapılardan içeri girmek yerine önünden teğet geçeriz. İşte bu yüzden hepimizin pavyon kültürü eksiği vardır.

Çok şükür şu günlerde Kanal D bu eksiğimizi giderdi. Pavyon yosmalarının danslarını, aşklarını, kavgalarını bedava izlemeye başladık. Bir iki imam sosyal medyada mırın kırın etse de adı aklımda kalmayan pavyon dizisini ilk gün 17 milyon kişi izlemiş. Bu dizinin çekilmesinde emeği geçen Bay Kemal'e teşekkür ederim.

★★★

DİN Mİ, EĞİTİM Mİ?

Bir tv kanalında "Dünyayı Geziyorum" programını izliyorum. Tarihi dokusu olan bir köyü gezen sunucu Amerika'dan bir konferans etkinliği için Seul'e gelmiş bir Türk bayana rastlıyor. Bayan Amerikan üniversitelerinden birinde öğretim üyesi.

Sunucu kız güzel bir soru soruyor:

"Amerika'dan Güney Kore'ye geldiniz. Burada sizi etkileyen, en çok dikkatinizi çeken ne oldu?"

Türk bayan sıradan biri değildi; hemen dikkat kesildim.

"Dün akşam Seul'de bir kültür müzesine gittim. Müzede tarihi önemi olan son derece değerli eşyalar sergileniyordu. Akşam saati olduğu için müzede görevliler yoktu. İnsanlara duyulan bu güven beni çok etkiledi."

Böyle bir müze Türkiye'de, İran'da, Suriye'de veya herhangi bir İslam ülkesinde olsa ne olurdu?.. Olacağı şu ki kültür müzesi bir haftada yağmalanır raflar, duvarlar bomboş kalırdı.

Ve beynimden bir ses bana sordu: "Toplumların yaşamında din mi önemlidir, eğitim mi?"

İranlı Müslüman düşünür Ali Şeriati imdadıma yetişti, bu soruyu benim yerime o yanıtladı:

"Kur'an kurslarında Kur'an'ın ne dediğini değil de Arapça harflerin nasıl okunduğunu öğretmeye devam ettiğimiz sürece kimse gelişmiş, erdemli, ahlaklı bir toplum beklemesin."

Ali Şeriati'nin bu tespitine Türkiye'deki İmam-Hatipleri de rahatça katabilirsiniz.

Peki Güney Kore'nin dini inanç dağılımı nasıl?

2015 yılında yapılan ulusal nüfus sayımına göre nüfusun %20'si Protestanlığa, %15,5'i Budizm'e %8'i Roma Katolik Kilisesi'ne bağlı; toplamda Kore nüfusunun %27.6'sı Hristiyan. Büyük çoğunluğu da deist ya da ateist.

Görevlisi olmayan kültür müzesinde hırsızlık olmaması dinlerin mi, yoksa eğitimin mi getirdiği bir sonuçtur?

★★★

KOMŞU ÇORBA, ÇORBA

1995 yılında Bulgaristan'dan transit geçiyorum. Bir yerde yolumu şaşırdım, "Curcu, Curcu" diye sordum. Bulgar iki elinin parmakları ile işaret yapıp "Ver 10 Leva" dedi... Bir Leva 12 kuruştu. Gariban sevinsin diye çıkardım 20 Leva verdim.

3-5 km gittim bu defa bir polis ekibi durdurdu.

"Komşu çorba, çorba..."

50 Leva da Bulgar polisine çorba parası uzattım.

Bulgaristan'da zengin bir ülke vatandaşı olarak kendimi çok mutlu hissediyor, "Biz zengin bir ülkeymişiz breh breh" diye gurur duyuyordum.

Şimdi 1 Leva 17 TL olmuş.

1995'te Leva 12 Kuruş ise Bulgar Levası Türk Lirasının sırtını kaç kez mindere yapıştırmış oluyor?

Yazın tatile gelirken bizim Avrupa Türkleri bu Leva hesabını niye yapmazlar? Yurtdışına çıkmamış bir vatandaşımız "Komşu çorba, çorba..."nın anlamını bilmez, Avrupa Türkleri de "Türkiye dünya lideri, Alamanya bizi kıskaniiii" davulu çalarlar.

Bırakın Almanya'yı; Bulgaristan-Türkiye, Türk Lirası-Bulgar Levası karşılaştırması yapın hele.

Demirel sağ olsaydı bizim Alamancılara "Bunlar ya hesap bilmiyor, ya da dayak yememişler" derdi kesinlikle.