Bizim millet bir kişiden bahsederken sadece ismiyle hitap ediyorsa, onu kendinden görmüş, onunla arasında özel bir bağ kurmuş demektir.



Muhsin, Mansur, Müslüm...
 
Müslüm’le ilgili hatırladığım ilk sahne, ilkokul yıllarımda -nerden baksan 30 sene evvel- mahalledeki abilerin kendi aralarında yaptığı bir sohbetti. "Şarkıları söyleyen Müslüm değil, kimsenin bilmediği başka biri söylüyor aslında" diyorlardı.



Tabi ki bu bir efsaneydi. Tıpkı Müslüm’ün hayatı gibi, tıpkı şarkıları gibi ve tıpkı yorumu gibi. Mistik bir efsane...



Bazıları aşama aşama Müslümcü olur. Orhan ve Ferdi dinledikten sonra Müslüm’ü tanır, sever, bağlanır. Benim gibi kimileri ise doğrudan olur. Hangisi daha doğrudur bilemem.

Müslüm, bir güftekar ya da bestekar değildi. O bir anlatıcı, bir yorumcu, bir ses sanatçısı idi. 

Malumunuz sanat, olağanın dışında ve üstünde bir eylemdir. Yüksek bir estetik haz uyandırması gerekir. Ruhun gıdası olması bu yüzdendir.

Hiç kuşkusuz ki Müslüm, harikulade yorumu ile icra-ı sanat yaptı. Klasik Türk Müziğinden, Türk Halk Müziğine, Arabesk adı verilen fantezi müzikten, Türk Hafif Müziğine kadar her müzik türünde şarkıyı kendine has üslubuyla yorumladı. Şarkıların hikayesini ustaca anlattı. Dinleyenleri merak ve hayranlık içinde bıraktı. Hala da devam ediyor.



3-4 dakikalık şarkıların her ânı, her kelimesi farklı bir nağme ile süslüdür. Merak içinde bir sonraki nağmeyi beklersiniz. “Tamam artık başka yapacağı nağme kalmadığı” dediğiniz anda bir başkasıyla karşılaşırsınız. Nakaratta aynı nağmeyi tekrar eder diye düşünürken Müslüm yine sizi şaşırtır ve hayranlık uyandıracak bir başka süprizler karşınıza çıkar. 

Ve bütün bunları yaparken dinleyiciyi ezmez. “Bak ben okudum mu böyle okurum” havasına girmez.

Müslüm’ü diğerlerinden farklı kılan özelliği işte bu hayranlık uyandıran tevazusudur.

 Hiç ummadığınız anda, unuttuğunuzu sandığınız bir şarkısıyla karşınıza çıkar. Kim olduğunuza bakmadan kendisine eşlik etmenize müsaade eder. Onun eşsiz yorumuna ortak olabilir, sesinizi onun sesine katarak güzelleştirebilir, ona eşlik ederek halinizi paylaşabilirsiniz.



Kaybettiğiniz her şeyin yerine biraz daha Müslüm koyarak hayata yeniden meydan okuyabilirsiniz. 

İyi ki varsın Müslüm, ruhun şad olsun.