Geçtiğimiz Cuma (13 Ekim 2023) günü Sivas/ Şarkışla'da Şehit Nurcan Karakaya- Bedirhan Karakaya Kütüphanesi'nin açılışına katıldıktan sonra rahmetli Muhsin Başkan'ın doğduğu büyüdüğü baba evini ziyaret ettik.

2021 yılından itibaren, "Muhsin Yazıcıoğlu Anı Evi" olarak restore edilmiş vaziyette ziyarete açık olan baba evinde Muhsin Başkan'ın fotoğraflarını, sözlerini, bazı giysilerini ve mektuplarını gördük. Cezaevinden ailesine gönderdiği mektupları okuduk. Ailesini üzmemek için, "Burada sıkıntımız yoktur, bizim için endişelenmeyin" yazdığı satırları okurken gözlerimiz doldu. Dönüş yolunda onunla ilgili ne zamandır yazmak istediğim bir yazıyı yazmaya karar verdim.

Rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatının anlatıldığı bir belgeselde beni derinden etkileyen şu hatırayı dinlemiştim. Arkadaşlarından biri merhum Muhsin Başkan'ı parti genel merkezinde ziyaret eder. Sohbet etmeye başlarlar ancak Muhsin Başkan'ın odasına bir türlü çay gelmemektedir. Arkadaşı diyor ki, "Çay gelmeyince biraz içerledim ama herhalde yoğunluğu var diye düşünüp erkenden kalktım. Sonradan öğrendim ki, benim ziyarete gittiğim saatte genel merkezde çay bitmiş, o yüzden odaya çay servisi yapılamamış."

Buraya kadar olanları, kısıtlı maddi imkanlar nedeniyle yaşanmış buruk bir hikaye şeklinde değerlendirebiliriz. Ama bundan sonrası maddiyatın değil, maneviyatın konusudur. Zira arkadaşına çay ikram edemeyen Muhsin Başkan çaya küsüyor. Evet, doğru okudunuz çaya küsüyor ve altı ay çay içmiyor.

Arkadaşının sonradan öğrendiğine göre Muhsin Başkan genel merkezde kendisine getirilen çayları altı ay boyunca içmiyor. Haliyle partinin tüm çalışanları bu duruma çok üzülüyor. Muhsin Başkan, onların daha fazla üzülmemesi için altı ay sonra çayla barışıyor. Neden mi?

Çünkü, arkadaşına çay ikram edemezsen üzülürsün. Arkadaşına söyleyemezsin, içine atarsın, daha çok üzülürsün. Üzüntünü belli edemezsin, daha da çok üzülürsün... Çayla imtihan olduğunun farkındasındır, çayla bile imtihan eder Allah kulunu çünkü. "Mağrur olma sakın, çay bile ikram ettirmem" denir bazen Allah-u alem. Çaya küsersin o zaman, cezalandırdığın çay değil nefsindir. Gençliğinin fırtınalı kavgaları, ödediğin bedeller, gördüğün işkenceler, yattığın hücreler, şefkat beklediğin yerden gördüğün zulüm yetmemiştir demek ki bir de çayla imtihan edilmen gerekmektedir. Madem öyle, o zaman küsersin işte çaya. İçmiyorum dersin kendi kendine. "Arkadaşıma ikram edemediğim çayı ben de içmiyorum" dersin. Çünkü imtihan bunu gerektirir. Çünkü arkadaşlık bunu gerektirir. Çünkü liderlik bunu gerektirir. Herkes sezemez, herkes bilemez, herkes anlamaz.

Dünyaya gelenler gider

Hergiz gelmez yola gider

Bizim halimizden haber

Soranlara selam olsun.

-

Miskin Yunus söyler sözün

Yaş doldurmuş iki gözün

Bizi bilmeyen ne bilsin

Bilenlere selam olsun.