- Silahınızı alıp Washington'a gelin.

- Evet, kongre binasında vurulan kadın bir bölge hastanesinde hayatını kaybetti.

- Başkentin kontrolünü yeniden kazanmak için çok çalışıyoruz.

- Demokrasinin ilerlemesine izin verin.

- Kes şunu! Bitti. Seçim bitti.

- Şiddete hayır. Unutmayın biz kanun ve düzen partisiyiz.

- Hey ahbap o elindeki silahı yavaşça yere bırak. Etrafın sarıldı. Beş saniyen var.

Bu havalı cümleler Hollywood filmlerinden alıntı değil!

Ama Hollywood filmlerinde bu cümlelere rast geldik doğrusu... Tabi film olduğu için endişe duymadık. Gerçek olsaydı iç çatışma olarak tanımlanırdı. İç savaş çağrısı, keskin bölünme yaşıyorlar derdik.

Son cümle hariç hepsi gerçekten yaşandı.

6 Ocak'ta ABD'de ifade özgürlüğü tarihe karıştı. İktidar parçalanmasının, toplumsal bölünmenin, kitlelerin tahammülsüzlüğü federal sistemi güvensiz hale düşürdü. Dünyadaki ülkelerin iç işlerine karışan, hatta ülkemize her fırsatta ekonomik kriz tehdidinde bulunan bu küresel güç kendi içinde yerelleşme çatışmalarına girdi. Küreselleşme serüveni bitti.

Kendini dünyanın merkezi sayan ABD'nin güven ve itibarı kayboldu. Dolayısıyla sömürgeciliği de son buldu.

Öte yandan seçilmiş ABD başkanının seçimi kaybettikten sonra ülkesine yaşattıkları sonucu sosyal medya hesaplarını bir anda durdurabilen dijital faşizmle karşılaştık.

Dijital faşizmle ilk yüzleşmemiz değil tabi. Yakın tarihte WhatsApp uygulamasının açık şartı 15 Mayıs'a kadar güncelleme yapmazsak yollarımız ayrılacak. Diğer uygulamalar da dijital faşizmin ta kendisi olsa da birini tercih etmek zorundayız.

İletişimlerimiz bir şekilde devam edecek elbette. Kapital sistemin alternatifleri bitmez.

Global dünyanın küreselleşme çatısı altında oynadığı oyunlar da bitmez.

Siyasi faşizm

Irk faşizmi

Din faşizmi

Ekonomi faşizmi

Endüstriyel faşizm

Kültür faşizmi

Eğitim faşizmi

Habercilikte faşizm

Dijital faşizm...

Hepsinin tadları dilimizi ekşitse de bir türlü yemekten vazgeçemedik. Değişik tabaklarda önümüze servis ediliyor.

-

Faşizm siyasal bir doktrin olarak İtalya'da ortaya çıkmıştır.

19. yüzyılda Avrupa'da kapitalist ve sosyalist güçler birbirleriyle savaştı. 20. yüzyılda sosyalizm ve kapitalizme üçüncü bir yol olarak ortaya çıktı. İç siyasetinde baskıcı ve totaliter bir sistem olan faşizm, dış siyasette saldırgan, agresif ve işgalci siyaset uygular. Diğer ideolojilerde son çare olan şiddet, faşizm de ilk uygulanan olur.

Faşist hareketlerde militer ve para militer örgütlerin varlığından söz edebiliriz.

Faşist hareketlerin ortak özellikleri savaştır...

Faşizm, kapitalin gerici, şoven ve emperyalist unsurlarının diktatörlüğüdür. Faşizm, ne sınıflar üstünde var olan bir güç, ne de lümpen proletaryanın ya da burjuvazinin finans kapital üzerindeki iktidarıdır. Faşizm, finans kapital iktidarıdır. Faşizm, kapitalizmin iktidarını koruma yöntemlerinden biridir.

Hitler'in Almanya'sı, Mussolini'nin İtalya'sı, Franco'nun İspanya'sı,. Suharto'nun Endonezya"sı, Pinochet'in Şili'si gibi her biri farklı coğrafyalarda yer almasına ve farklı kültürel-etnik özelliklere sahip olmalarına karşın hepsinde bir takım ortak faşist özellikler mevcuttur.

-

Doktrinler birbirlerinin alternatifi olsa da! Global dünyamıza küresel barışın huzurun eşitliğin adaletin kardeşliğin gelmesini diliyorum.

Pandemi sürecinin ders niteliğinde olmasını, önümüzdeki günlerde ekonomik anlamda refaha kavuşmanızı, bulunan aşının hayırlı olmasını ve aşının faşizme dönüşmemesini umuyorum...