İngiliz başbakan David Cameron resmi konutundan ayrılırken şahsi kolilerini kendisi taşıdı. Üstlendiği görev sona ermiş ve artık sıradan bir İngiliz vatandaşı olmuştu. Bu durumu olgunlukla kabul ettiğini herkese gösterdi.

 Alman şansölyesi Angela Merkel sabah yürüyüşünde fotoğraf çeken birisinin önünden geçerken tesadüfen görüntülendi. Yanında ya bir ya iki koruma ve yüzünde -önünden geçtiği kişinin fotoğraf karesini bozduğu için- ilginç/mahçup bir ifade vardı. 

Hele bir de Japon İmparatoru var ki dillere destan! İki koltuktan ibaret küçük bir odada konuk ağırlıyor. Bu sade, sessiz, sakin odanın anlamı “ne kadar az, o kadar çok” imiş. 

Ölümlü ve kusurlu bir varlık olduğunun bilincindeki insan, dünya hayatının geçici olduğunu öğrenmiş insandır. Sokrat bu serüveni şöyle özetliyor: “İnsan, insan olarak doğmaz; beşer olarak doğar, insan olmayı öğrenir.”

İnsanların bilinçsiz olarak ruhsal yaşantısını etkileyen düşünce karışıklıklarına kompleks denir. Aşağılık kompleksinin dışa vurumlarından biri üstünlük kompleksidir ve bu haldeki kişiler, sürekli “üstün” görünerek eksiklerini örtmeye çalışır. Alfred Adler üstünlük kompleksi olan kişilerin, üstün duruma geçme, sahip olma ve/veya kendini kahraman gibi görme davranışları sergilediğini dile getirir.

 Narsizm ise kendini sevmekten ziyade kendini sevememekle ilgilidir. Narsist kişiler, sürekli üstün görünmek, başkaları tarafından takdir edilmek istenir. Zira yüksek egolarını ancak böyle tatmin edebilir, kendilerini ancak böyle sevebilirler. Bu tip kişilerin eleştiriye hiç mi hiç tahammülü yoktur. Başkalarının yaptığı iyi şeyleri/haklı eleştirileri kabul etmekte zorlanırlar. Çoğunlukla kabul etmezler.


Eric Fromm; “Sadist kişi yönettiği insana ihtiyaç duyar, hem de ölesiye; çünkü kendi güçlülük duygusunun kökleri, birisinin efendisi olduğu gerçeğinde yatmaktadır. Bu bağımlılık bütünüyle bilinçsiz olabilir” diyor.

Sadizm, insanların sevgisini değil korkusunu arzulayan bir haldir. Sadizmin beraberinde kontrol deliliği baş gösterir. Her şeyi kontrol etmeye çalışmak arzusu... Ve bu kontrol şekli giderek sert ve kaba bir hale bürünür. Bu kişiler için kendini üstün/güçlü hissetmek bir zorunluluktur.

Üstünlük kompleksinden sadizme giden yolda yürüyenler için en talihsiz olan şey ise bu yolda yürüdüklerinin farkında olmamalıdır. Etrafınıza bakın ve bu yolda yürüyenleri uyarın!..