19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk'ün milli mücadeleyi başlatmak üzere bağımsızlık ateşini yaktığı gündür. Emperyalizme karşı tam bağımsızlık, millî egemenlik mücadelesi için, kurtuluş yolu arayanların ilk adımıdır.

İşgal edilmiş toprakların, yoksul halkın cesur komutanı "Ya İstiklal Ya Ölüm" parolasıyla inancın ve duruşun örneğini sergilemiş gerçek bir liderdir. Halkını ayağa kaldıran, aralıksız süren mücadele sonucunda padişahsız ve halifesiz büyük bir devlet kurmayı başarmıştır.

Milli Egemenliği esas alan tam bağımsız bir Türk devleti kurmuştur.

Mücadeleyi "Hak ve Hakikat Mücadelesi" olarak tanımlayan Atatürk yoksulluk, perişanlık içinde umudunu kaybetmeyen adını altın harflerle tarihe yazdıran, Türk Milleti'nin dönüm noktası ve kurtuluşunun kahramanıdır.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, tüm ulusça coşkuyla kutladığımız ulusal bayramımızdır.

Atatürk'ün gençliğe armağan ettiği "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanan bu bayram gençliğe verdiği önemini gençlik kavramını, fikirlerdeki yeniliği anlatmaktadır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk,

"Gençler! Benim Gelecekteki Emellerimi Gerçekleştirmeyi Üstlenen Gençler! Bir Gün Bu Memleketi Sizin Gibi Beni Anlamış Bir Gençliğe Bırakacağımdan Dolayı Çok memnun ve mesudum" sözüyle Türk gençliğine olan güvenini açıkça ifade etmiştir.

Geleceğimizin teminatı olan gençlerimiz! Türk İstiklali ve Türk Cumhuriyeti'nin, şanlı tarihi, bugünü ve yarınlarının en büyük güvencesi sizlersiniz. Binlerce şehit verilerek, sıkıntı ve büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyetinin emanetçileri sevgili gençlerimiz, bu emaneti korumak ve gelecek nesillere teslim etmek boynunuzun borcudur.

Türk Milletinin 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramını kutluyorum.

Bağımsız ve egemenliğimizi bizlere bağışlayan başkomutanımız devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e, O'nun kahraman arkadaşlarına, aziz şehitlerimize minnet ve şükran borçluyuz. Ruhları şad olsun. Rabbim ülkemize bir daha kurtuluş savaşı yaşatmasın duasıyla dizeleri şahsıma ait olan şiirimi siz sevgili okuyucularıma sunuyorum. Esen kalın...

Mustafa Kemal Atatürk

Yüzyıllara taşacak özlemin

Çoğalarak

Yurdumuzda özgürlüğümüzde bayrağımızda

İmza imza Atatürk ışığı yanar

Dünyanın özendiği ulu çınar

En büyük eserin bağımsızlığımız

Cesaretin ile verdiğin güç

Gökyüzü bakışlarında

Yüreğinde umutla

Engelleri yıktın güçlükleri aştın

Bu vatan sen

Zafer sen

Bayrak sen

Özlemimiz sen

Dün' ümüz yarın'ımız sen

Bitmeyecek sevdasın sen!